Sverige, Stockholm och Solna vill ha EM 2020

Sverige, Stockholm och Friends Arena har av UEFA (europeiska fotbollförbundet) blivit ombedda att delta i en ny ansökningsprocess om att bli värd för fyra matcher i herrarnas EM-slutspel i fotboll 2020.

EM 2020 avgörs i ett nytt format under temat "A Euro for Europe". 13 städer utspridda i Europa är värdorter för matcherna. En av dessa är Bryssel, som dock ännu inte har fått bygglov för sitt arenaprojekt.

UEFA:s exekutivkommitté beslutade vid sitt senaste möte att ge Bryssel en sista deadline till mitten av november att komma med alla garantier och tillstånd. Samtidigt beslutades att starta en alternativ snabbprocess med tre kandidater: Svenska Fotbollförbundet/Stockholm, Wales fotbollsförbund/Cardiff, Englands fotbollsförbund/London.

Det är en mycket kort process. Redan den 3 november ska alla handlingar vara inne hos UEFA. Vid exekutivkommitténs nästa sammanträde, 7 december, fattas slutgiltigt beslut. Först ska man ta ställning till Bryssel. Blir det nej till Bryssel utses vid samma möte den nya värdorten.