Fotbollsgalan 2017 - alla vinnare

Fotbollsgalan 2017 hölls i Ericsson Globe den 20 november. Det var den 23:e galan i ordningen, och kvällens stora pris tilldelades Kosovare Asllani och Andreas Granqvist.

Diamantbollen: Kosovare Asllani

Juryns motivering:
"Sydsvenskans och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen tilldelas en spelare som utvecklat sina defensiva egenskaper och vuxit ut till en nyckelspelare och ledare i landslaget. Hon besitter fantastiska kvaliteter i form av spelförståelse, målfarlighet, passningsskicklighet – och inte minst en vinnande attityd.2017 års vinnare av Sydsvenskans och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen är Kosovare Asllani."

Guldbollen: Andreas Granqvist

Juryns motivering:
"Andreas Granqvist får guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Krasnodar. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM.".

Årets målvakt

Dam: Hedvig Lindahl (Chelsea Ladies FC).
"En explosiv målvakt, som trots sin erfarenhet ständigt söker utveckling. Med lugn och prestationer på hög internationell nivå skänker hon stabilitet till både klubb- och landslag."

Herr: Robin Olsen (FC København).
Mästare med klubblaget och direkt avgörande i flera matcher och moment på vägen till VM. Omedelbart självklar, beslutsam och skicklig i nya roll som Sveriges nummer 1.

Årets back

Dam: Jessica Samuelsson (Linköpings FC/Arsenal FC.
"Har till defensiv i världsklass adderat offensiv spets och konkurrerar nu med världens bästa på sin position. En fysiskt och mentalt stark tvåvägsspelare som visar ledaregenskaper på och utanför planen."

Herr: Andreas Granqvist (FC Krasnodar).
"Håller en konstant hög nivå såväl i det aggressiva som konstruktiva. Leder andra genom sitt sätt att spela och vara. En ny stor ledare och lagkapten för landslaget."

Årets mittfältare

Dam: Kosovare Asllani (Manchester City FC/Linköpings FC).
"En mentalt stark idrottskvinna som i en ny roll, och från en redan hög nivå, tagit eget ansvar för fysisk och taktisk utveckling. En tvåvägsmittfältare med förmåga att styra och pulsera matcher."

Herr: Emil Forsberg (RB Leipzig).
"Har i hårdast möjliga konkurrens tagit sig och sitt klubblag till nya nivåer. Har med sin avancerade teknik och utmanande spelstil brutit mönster och vunnit viktig mark för landslaget. Poäng- och publikspelare i ett."

Årets forward

Dam: Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK).
"En spelare med balans, teknik och fart som radat upp mål och prestationer av högsta internationella klass. En världsattraktion i vårt nationella format."

Herr: Zlatan Ibrahimovic (Manchester United FC).
"Dominant under en stor del av fjolårssäsongen på högsta nivå. 20 mål på fem månader i fyra olika turneringar. December månads spelare i Premier League, matchvinnare i den engelska ligacupfinalen och en stor faktor bakom Europa League-triumfen för Manchester United."

Damallsvenskans mest värdefulla spelare

Filippa Angeldahl (Hammarby IF FF).
"Kombinerar unik speluppfattning med strålande passningsspel. Har under hela året, i match efter match, varit drivande och tongivande för sitt lags prestation."

Årets genombrott

Tove Almqvist (Linköpings FC).
"En kvick och energisk spelare som utstrålar professionalitet. Har i takt med ökad speltid presterat på en ny högre nivå och därmed fått – och tagit – ett större ansvar i tuffast möjliga omgivning."

Årets tränare

Dam: Elisabet Gunnarsdottir (Kristianstads DFF).
"Lever genom sitt eget konsekventa arbete upp till de mycket hårda krav hon ställer på sina spelare. Har med hängivenhet utvecklat individerna, laget, föreningen – och sig själv. En ledare."

Årets domare

Pernilla Larsson har utövat domarskapet på en hög nivå både nationellt och internationellt över tid. Hon deltog vid sommarens EM-slutspel i Nederländerna och visade att hon håller en hög klass internationellt. Pernilla ingår även i FIFA:s grupp av kandidater att eventuellt få döma VM 2019.

Kristoffer Karlsson har under 2017 tagit ett stort steg som matchledare och gjort en mycket bra säsong i Allsvenskan. Idel godkända betyg i sina 23 dömda Allsvenska matcher. Som "grädden på moset" kommer han att nästa säsong bli FIFA-domare och får därmed döma internationell toppfotboll.


Årets Skyttekungar/Skyttedrottningar

  • Allsvenskan: Kalle Holmberg (IFK Norrköping) & Magnus Eriksson (Djurgården) - 14 mål.
  • Damallsvenskan: Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK) - 26 mål.
  • Superettan: Richard Yarsuvat (Dalkurd) - 17 mål.
  • Elitettan: Anna Anvegård (Växjö DFF) - 33 mål.

Fair Play

IFK Norrköping, Trelleborgs FF, Kopparbergs/Göteborg FC.

Årets Barn- och ungdomsförening 2017

Det här är föreningen som lever Fotbollens, Spela, Lek och Lär!
Vinbergs IF erbjuder en trygg miljö som präglas av kunniga och välutbildade ledare och att barnen och ungdomarna känner ett engagemang. Vinbergs IF tror på ett starkt socialt engagemang där barn och ungdomar kan känna sig trygga, sedda och uppskattade oavsett resultat. Föreningen har under många år arbetat med ett värdegrundsarbete som syns i praktisk handling och beteenden. Att människor trivs i föreningen, lyfts ofta fram.

Många kompetenta och erfarna ledare inom verksamheten säkerställer en utbildnings och bildningskultur som syns i återkommande tränar-, ledar- och föräldrainsatser. Välutbildade ledare och en fotbollsutvecklare i föreningen säkerställer en god fotbollsutbildning på alla nivåer. I Vinbergs IF är glädje, vi-känsla, trygghet och utveckling mer än ord på ett papper!

Svenska Fotbollförbundet utser årets barn- och ungdomsförening i samarbete med SJ.

Fotbollskanalens hederspris 2017: Pia Sundhage

"Inget har kunnat stoppa denna pristagare från att hålla på med fotboll. Som liten fick hon till exempel låtsas vara pojke för att få vara med och spela. Då föddes en stark vilja att med fotbollens hjälp försöka förändra världen – och det har hon gjort. Redan innan hon avslutade sin framgångsrika och barriärbrytande karriär som spelare drog hon i gång som tränare. I dag, drygt 20 år senare, har hennes gärning som ledare resulterat i såväl framflyttade gränser, som några av fotbollens allra finaste titlar och utmärkelser. Fotbollskanalens hederspris 2017 tilldelas Pia Sundhage."

Jurys

Dam:

Peter Gerhardsson, SvFF; Magnus Wikman, SvFF; Anneli Andersén, SvFF; Calle Barrling, SvFF; Victoria Sandell, EFD; Johanna Frisk, Sveriges Radio; Malin Swedberg, Bonnier Broadcasting; Frida Östberg, SVT.

Herr:

Janne Andersson, SvFF; Peter Wettergren, SvFF; Roland Nilsson, SvFF; Claes Eriksson, SvFF; Stefan Lundin, SEF; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, Bonnier Broadcasting; Anders Svensson, Discovery Networks; Daniel Nannskog, SVT; Ola Wenström, Viasat.

Till utmärkelserna Guldbollen, Diamantbollen, Årets domare och Fotbollskanalens hederspris sker inga förhandsnomineringar.
På galan hyllas även landslagen, årets svenska mästare och cupmästare, skyttekungar och skyttedrottningar. TV-tittarna avgör vad som koras till årets prestation.

* Koras i "Allsvenskans stora pris" som sändes i C More den 7 november. Svensk Elitfotboll har låtit en jury bestående av lagkaptenerna och huvudtränarna i Allsvenskan samt 32 utvalda journalister och experter utse vinnarna i Allsvenskans stora pris. Förbundskaptenen för Herrlandslaget, Janne Andersson, samt U21-landslagets förbundskapten, Roland Nilsson, ingår också i juryn. Vinnarna presenteras även på Fotbollsgalan.

fogis.se - Fotbollsgalan