"Jag vill spela i sommar"

Ett ögonblicks olycka. Därefter en lång tids rehab. 15-åriga Ellen Markgren i Myckle IK ska spela fotboll igen. Senast i sommar.
– Jag är väldigt nöjd med den hjälp jag har fått.

Texten är hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2017.Plötsligt small det till. Ljudet var så högt att till och med motståndaren i den pågående löpduellen hörde det. Ellen Markgren, segnade ner på Sörvalla IP:s matta. Smärtan var fruktansvärd.

– Jag skrek och fick hjälp av planen. Mamma och pappa åkte direkt till lasarettet i Skellefteå med mig. Där trodde doktorn att det förmodligen var ett uttänjt ledband, så de lindade om knät och jag fick åka hem, säger Ellen Markgren.

Tjänstgörande läkare ställde dock fel diagnos. Svullnaden vägrade gå ner och flera dagar senare linkade Ellen fortfarande omkring på kryckor.

– Då fick jag rådet av en i min klubb att ta det via den försäkring som fotbollsspelare har, säger Ellen Markgren.

Läs mer om Råd och vård för idrottsskador på våra Spelklar-sidor!Genom tjänsten "Råd och vård för idrottsskador" fick hon snabbt kontakt med en sjukgymnast. Han undersökte knät och kunde konstatera att skadan förmodligen var värre än ett uttänjt ledband.

En remiss till Norrlandskliniken i Umeå gav det svar Ellen Markgren fruktade. Magnetröntgen visade att främre korsbandet i vänstra knät nästan hade gått av.

– Det var inget kul besked. Jag hade hoppats på uttänjt ledband. Men de sa att det skulle läka ihop, så det var bara att köra rehab, säger Ellen Markgren.

Träningen var emellanåt tråkig och Ellen saknade fotbollen. Under hösten ökades belastningen gradvis och i september vågade hon sig på sitt första fotbollspass.

– Det gjorde ont i vändningarna, när jag tryckte ifrån, så jag fick kliva av.

En ny undersökning i oktober visade att knät fortfarande var instabilt. Ellen Markgren fick då en remiss till ortopedkirurgen.

– Helst vill jag slippa ett kirurgiskt ingrepp. Samtidigt vill jag bli frisk, så om jag blir det av en operation så får det bli så.

Trots den svåra skadan och att Ellen Markgren inte kunnat spela fotboll sedan i slutet av maj, har hon hållit humöret uppe. Också de dagar när hon känt att hon inte haft energi har rehabövningarna genomförts.

– Det har varit jobbigt. Samtidigt har jag blivit motiverad. Jag måste träna för att bli bra. Jag vill kunna spela till sommaren, men räknar med att det kan bli längre.

Sedan skadan har det blivit många timmar med besök hos sjukgymnast och läkare vid sidan av den egna träningen för att bli frisk. Ellen Markgren är väldigt nöjd med den hjälp hon fått under skadeperioden.

– Hittills har det varit jättebra. Sjukgymnasten har varit väldigt engagerad. Han har ringt och följt upp regelbundet. Dessutom fick jag hjälp väldigt snabbt. Jag rekommenderar andra att nyttja tjänsten.