Första Pia-stipendiaten utsedd: Moa Andersson, Virserums SGF

På söndagen delades det första Pia-stipendiet ut, som ska stötta flick-damfotboll på olika sätt. Första mottagaren blev Moa Andersson, spelare och ledare i Virserums SGF och den minnesfond som hennes föräldrar bildat efter hennes bortgång pga sjukdom för ett år sedan.

-Vi fick många fina och välförtjänta ansökningar, men vi fastande till slut för Moa Anderssons insats för flickfotbollen, hennes öde och den minnesfond som hennes föräldrar startat. Så det är med stor stolthet jag delar ut detta första stipendiet, säger Pia Sundhage.

Utdelningen ägde rum på Arlanda, med F17-landslaget som är på väg till Frankrike för att spela EM-kval 2.

Rörda mottagare blev pappa Kent, mamma Carin och lillasyster Mimmi som åkt upp från Virserum för att vara på plats och ta emot stipendiet.
- Moa var fantastisk med sin fotboll, började spela som sexåring, hon startade två flicklag sista året hon levde, hon hjälpte nyanlända att vara med och hon levde för sin fotboll. Det här är ett fantastiskt stipendium och vi ska verkligen använda de här 50.000 kronorna för utvecklingen av flickfotbollen i Virserum, säger pappa Kent.

Pia-stipendiet kommer leva vidare, en andra utdelning kommer ske i höst och i flera år framöver. De ansökningar som nu inte erhöll stipendium kommer att vara med vid nästa granskning och givetvis kan fler komma till.
Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel lade tillsammans grunden i Pia-stipendiet, 500.000 kronor finns att använda.

- Fotbollen ger så mycket till samhället, och de flesta spelarna kommer från mindre föreningar från början. Jag vill att fler tjejer ska få chansen att utvecklas och bli så bra som möjligt, som spelare eller ledare, men framförallt ha kul med sin fotboll. När jag började fanns inte flickfotboll på samma sätt, och det här ger mig möjlighet att stötta olika delar med stipendiet, säger Pia Sundhage.

Moas mamma Carin är lärare i den lokala skolan, och var speciellt glad när hon lämnade utdelningen – eftersom Pia Sundhage lovade på stående fot att komma ned till hennes skola och föreläsa.
- Stort, mycket stort, det betyder massor för skolan och fotbollen, sa Carin som också varit ledare länge i Virserums SGF.