Angående politiska budskap vid matcher

Schweiz herrlandslag genomför en politisk manifestation i samband med EM-kvalmatchen mot Sverige på Ullevi 1995.*

Med anledning av riksdagsvalet 2018 och ett antal förfrågningar från medlemsföreningar finns anledning att påminna om vad som gäller i Tävlingsbestämmelserna angående politiska budskap och fotbollsmatcher.

Frågan om politiska budskap i samband med match regleras av 6 kap. 8 § SvFF:s Tävlingsbestämmelser (likalydande i 5 kap 18 § STB, dam och herr):

Exponering av politiska budskap på arenareklam och matchdräkter eller i matchprogram får endast förekomma i form av politiska partiers namn och/eller kännetecken. Andra former av politiska budskap är förbjudna, t.ex. politiska anföranden och manifestationer liksom andra liknande aktiviteter oavsett framställningsform (text, ljud, bild eller annat).

Förbudet gäller även i direkt anslutning till arenans entréer.

Frågor angående bestämmelsen kan ställas till SvFF:s förbundsjurist via e-post.

* Den schweiziska manifestationen 6 september 1995 på Ullevi, riktad mot Frankrikes atombombssprängningar, medförde inga påföljder. Men det var en bidragande orsak till att UEFA sedermera införde ett förbud mot politiska budskap i samband med fotbollsmatcher.