Lyft varandra med fokus på nästa aktion

Daniel Ekvall

Är Marcus Bergs och Ola Toivonens samarbete telepatiskt? Knappast. Det handlar om att de pratar mycket med varandra – även utanför planen.

– Att kommunicera, göra all delaktiga i lagets arbetssätt och lyfta varandra till att göra nästa aktion så bra som möjligt kan även barn och ungdomslag jobba med, säger Daniel Ekvall.

Daniel Ekvall brukar visa vad han menar med filmsnuttar. En sekvens är när David Alaba i Bayern München sparkar hål i luften en bit ut på planen. I stället för att lägga sig ner och skämmas för sin något pinsamma miss, tar den österrikiske landslagsmannen sig samman och ställer snabbt om med en maxlöpning hemåt för att rädda laget från ett baklängesmål på mållinjen.

– Ett praktexempel på hur spelaren ­fokuserar på nästa aktion. Vi har tränat mycket på detta i landslaget, men också i IFK Norrköping, säger Daniel Ekvall.

Konkret får aktionen dubbel effekt. David Alaba hindrar motståndarna från att göra mål, men han visar också med sin blixtsnabba omställning att han har den psykologiska färdigheten att göra nästa aktion med hög kvalitet.

– Och den går att påverka och träna upp. Med barn och yngre spelare handlar det om att uppmärksamma och berömma. Med äldre lag försöker man jobba in det i arbetssättet och spelarnas roller på planen, säger Daniel Ekvall.

En annan viktig faktor för såväl IFK Norrköpings som herrlandslagets framgångar handlar, enligt Daniel Ekvall, om att få spelarna att göra varandra bättre. Med små enkla medel, som exempelvis positivt kroppsspråk, uppmuntran och omedelbar feedback, kan en medspelare få självförtroende att våga lyckas i nästa aktion.

– Det är mycket mer än att göra high fives och visa tummen upp. Det handlar om att bygga in ett beteende, en kultur, successivt i laget. Att exempelvis kommunicera med varandra, också utanför planen, är ett väldigt effektivt sätt att skapa delaktighet på, menar Daniel Ekvall.

Som exempel nämner han Ola Toivonen och Marcus Berg, som under kvalet såg ut som om de kunde varandras rörelsemönster i sömnen. En del av förklaringen ligger självfallet i att de bägge värmländska anfallarna spelat en hel del ihop under pojkåren. Men mycket går att härleda till vad som sker utanför planen.

– De pratar mycket med varandra. Även när det inte är match, säger Daniel Ekvall och ger även ett kollektivt exempel:

– Tittar man på landslaget vid ett spel­avbrott samlas lagdelarna ofta för att snacka ihop sig. Den kommunikationen är jätteviktig och gör att spelarna blir delaktiga i lagets arbetssätt. Dessutom innebär det att feedbacken ges tidigt, vilket också är att föredra.

fogis.se - Hem