UEFA-licenser och delbeslut om elitlicens 2019

Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd har behandlat ansökningar från elva klubbar som ansökt om UEFA-licens för säsongen 2018/19.
Licensnämnden har också licensprövat samtliga klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan - samt fattat delbeslut angående elitlicens 2019.

UEFA-licenser beviljade för alla elva klubbar som ansökt om det för säsongen 2018/2019

Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd har beviljat UEFA-licens för samtliga elva klubbar som ansökt om det för säsongen 2018/2019. Dessa klubbar är AIK, BK Häcken Djurgården, Hammarby, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping FK, Kalmar FF, Malmö FF, Örebro och Östersunds FK. UEFA-licensen omfattar krav angående sportsliga, administrativa, personal, anläggnings, juridiska och finansiella kriterier.

Delbeslut angående elitlitlicens 2019

Samtliga klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan som ska licensprövas inför säsongen 2019 har under våren licensprövats med anledning av det egna kapitalets storlek den 31 december 2017. Licensnämnden har därvid funnit att handlingsplanerna för att återställa det egna kapitalet till minst noll vid innevarande års utgång inte är orealistiska för klubbarna GIF Sundsvall, IK Brage, Landskrona BoIS och Piteå IF DFF.

Varbergs BoIS och Athletic Eskilstuna AB, som inte klarade att uppfylla sina handlingsplaner för att återställa deras egna kapital till noll den 31 december 2017, har att lämna in ett periodiserade bokslut per den 31 augusti 2018 som måste visa minst noll i eget kapital. Vid samma tillfälle ska dessa båda också leverera in likviditetsplaner som visar att de klarar sina betalningar under resten av året och en resultatprognos som visar minst noll i eget kapital den 31 december 2018.

Slutliga beslut angående elitlicens för 2019 fattas under senhösten 2018, varvid förutom Varbergs BoIS och Athletic Eskilstuna AB:s åliggande ovan, alla klubbar har att visa att de skött sina betalningar per den 31 augusti och att de intygar att det inte saknas ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under 2019.
För allsvenska klubbar och superettanklubbar är det dessutom ett krav för elitlicens att spelare genomgått medicinsk undersökning samt huvudtränares kompetens, vilket utvärderas under senhösten 2018.

Närmare information om besluten kan lämnas av Licensnämndens ordförande Richard Johnsson, tel 070-6982250.