Viktiga läger under maj och juli

Lilie Persson

Inom parollen Spelarutbildning – en helhet, Svenska Fotbollförbundets utbildningsplan, kommer tre läger hållas på flicksidan under maj och juli. Det blir ett första regionalt läger i Uppsala i slutet av maj och sedan två Tipselitläger på Bosön i juli.

- Det är viktiga läger. Allt för att i linje med Spelarutbildning – en helhet ge fler spelare chansen att få en bra fotbollsutbildning men också så klart en möjlighet att visa upp sig för våra förbundskaptener, säger Lilie Persson, landslagschef U23/Flick Elit.

Mellan den 24 och 27 maj kommer ett regionalt läger för flickor 01/02 hållas i Uppsala. Ansvarig ungdomsförbundskapten är Pär Lagerström. I april hölls ett första historiskt regionalt läger på pojksidan och i slutet av maj är det nu dags på flicksidan.

Till lägret kallas spelare från i princip hela Sverige, utvalda av distriktens spelarutbildare. Tanken är att spelare som ännu inte nått landslaget under de regionala lägren ska erbjudas likvärdig utbildning och få möjlighet att visa upp sig för förbundskaptenerna.

I juli följer sedan två Tipselitläger. Mellan 10-12 juli håller Pia Sundhage läger för flickor 01 på Bosön. Mellan 23-26 juli väntar sedan läger för 00/01 tillsammans, ett läger som Anders Johansson är ansvarig ungdomsförbundskapten på.

- Spelarutbildning – en helhet handlar även om att göra mer för de som kommit längst och tipselitprojektet ingår på flicksidan. Under tio års tid har vi haft regionala läger inom ramen för Tipselitprojektet på flicksidan. Eftersom regionala läger numera ingår i den ordinarie verksamheten inom Spelarutbildning – en helhet, så har vi möjlighet att förändra Tipselitverksamheten. Därför har vi två läger där Pia och Anders är ansvariga på respektive läger. Dit kallas landslagsspelare men kallelsen går även bredare. Så det är mycket möjligt att spelare utan landslagserfarenhet kallas hit.

- Det handlar om att få fler tillfällen för spelarna att utvecklas. Valet av tidpunkt för de här två lägren är för att vi inte kvalificerade oss till mästerskap i år. I stället för slutspel får spelarna möjlighet till utveckling under två tipselitläger, avslutar Lilie Persson.