Avstängning för brott mot matchfixingreglementet

Disciplinnämnden har den 25 juli 2018 beslutat att stänga av en spelare under ett års tid för brott mot matchfixingsreglementet. Spelaren har ingått vadhållning på två U21-matcher som han själv deltagit i som spelare, vilket enligt reglementet inte är tillåtet. Avstängningen gäller från och med den 27 juli 2018.

Vaden gick ut på att det skulle göras ett visst antal mål i de aktuella matcherna. Avstängningen innebär att spelaren inte får delta i någon form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet. Avstängningen omfattar träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag.

Ärendet visar tydligt på de problem som följer av att vissa spelbolag erbjuder möjlighet att genom förhållandevis höga insatser (i det aktuella fallet 3 300 kr på en av matcherna) ingå vadhållning på barn- och ungdomsmatcher.

SvFF har hos regeringen och Lotteriinspektionen begärt att ett spelbolag som beviljas licens på den framtida svenska spelmarknaden endast ska få erbjuda vadhållning som har en tydlig koppling till slutresultatet i en fotbollsmatch (och inte på t.ex. antalet inkast, hörnor, gula eller röda kort) och endast på de högsta seniora serienivåerna.