Onsdag 6/11: Om Friends Arena och SvFF

Angående Friends Arena, och en laddad fotbollsmånad...

Igår var det presskonferens och det handlade om A- och U21-trupperna till herrarnas novembermatcher. Håkan Ericson tog ut en spännande trupp till matcherna mot Grekland och Malta i EM-kvalet och sedan presenterade Erik Hamrén truppen till A-landslagets matcher mot Portugal. Vi har haft en mycket bra fotbollshöst och drömmen om Brasilien lever.

Igår förlorade våra unga, hungriga killar i P17-landslaget sin VM-semifinal, men får trots det vara med under finaldagen på fredag. Argentina väntar i en spännande bronsmatch och sååå bra de har gjort det i detta vårt första VM-äventyr för denna åldersgrupp.

Jag inledde med att prata lite kring ovanstående, men också det faktum att vi i klubbfotbollen har en spännande vecka med kvalmatcher till Superettan och Allsvenskan och sedan är det mästarmöte i Malmö på söndag. Supercupfinal mellan MFF och Blåvitt, våra cupmästare sedan i maj.

Jag tog också upp frågan om Friends Arena med anledning av Ekots och Sportradions reportage i helgen och jag så ungefär så här:

I april 2006 togs beslut av ägargruppen (samma som idag) om att bygga ny Nationalarena. Dessförinnan hade principerna för förutsättningarna diskuterats mellan Solna, Peab/Fabege och SvFF.
Förutsättningen för SvFF var att säkra en försäljning av Råsunda och så långt möjligt förutsättningen att marken där Råsunda låg kunde användas till ffa bostäder.

En fortsättning med Råsunda som Nationalarena var mycket kortsiktig då stora renoveringsbehov förelåg - bland annat hade den östra läktaren begränsad kvarvarande livstid. En renovering i den omfattning som krävdes var inte ekonomiskt möjlig eller försvarbar. När SvFF:s årsmöte 2006 beslutade att gå in i projektet så redovisades också förutsättningarna.

SvFF har redan från första stund redovisat att storleken på ägarandelen i den nya arenan inte är något självändamål. Att äga arena/fastighet är inte en del i SvFF:s kärnverksamhet. Däremot kommer vi, trots det, att vara en långsiktig ägare, men storleken kommer vi att pröva och diskutera.

Det är däremot SvFF:s ansvar att se till att det finns en ändamålsenlig storarena för våra landslag, både för att tillvarata fotbollens kommersiella möjligheter och för att dessutom driva på arenautvecklingen i landet.
Arenor och anläggningar är en förutsättning för att utveckla fotbollen.

I en del andra länder i Europa där fotbollen (liksom i Sverige) är en viktig del i samhället, tar staten på sig rollen att svara för Nationalarenans tillkomst och fortsatta kvalité. I Sverige har SvFF under mer än 100 år aldrig lyckats uppnå en sådan situation.
Eller ja, till liten del förra seklet då Råsunda byggdes genom att statliga Tipstjänst gick in med cirka en tredjedel av finansieringen.

I modern tid har det dock aldrig gått att få gehör för ngt sådant. Detta trots att statistik från SCB visar att när Arenastaden är färdigbyggd kan det handla om skatteintäkter på 20 miljarder om året på den verksamhet som bedrivs i området! Snacka om vinnare!!

Det är givetvis ett stort ekonomiskt åtagande för SvFF att vara delägare i arenan och att därigenom också vara med, såsom ägare, för att få driftsekonomin i balans.
Samtliga ägare har hela tiden varit på det klara med att det kommer att ta sin tid för att få driften att gå runt.
Investeringens storlek är största orsaken till det.

Inom fotbollsrörelsen har det getts information löpande om projektet från dess start och fortsättningsvis. Även om de ekonomiska förutsättningarna och villkoren.

Under pågående år kan det vara svårt att förena en folkrörelses intresse att få information med de förpliktelser som ex åligger de börsnoterade bolagen i ägarkretsen.
SvFF: styrelse har dock gett konfidentiell information till den mindre grupp som årsmötet valt som Ekonomisk Samrådsnämnd i förbundet.
Vid sommarens Ordförandekonferens i Göteborg gavs en redovisning, till samtliga distriktsordföranden samt SEF:s och EFD:s styrelse, av läget och om det arbete som bedrivs. Kommande helg är det sk Landsdelskonferenser och då kommer distriktens företrädare att få ytterligare information. Dessutom sker redovisning till fotbollsrörelsens utvalda representanter i samband med Representantskapsmötet den 29 november.

Med anledning av den granskning som Ekot gjort senaste tiden så är det viktigt att säga att inget nytt har hänt som ändrar på vad vi tidigare sagt.

I ett inledningsskede i ett så stort projekt som det är fråga om är det en stor ekonomisk ansträngning för alla inblandade och ett intensivt arbete pågår med att successivt förbättra driftsekonomin.

SvFF har, vilket meddelades för en tid sedan, minskat sitt ägande i arenafastigheten till 22,2 %. Det är inte föranlett av någon särskild händelse i nuläget, utan en del i det vi sagt redan från början om storlek på ägarandel.

Då det gäller våra fortsatta ägarfrågor jobbar vi vidare och av naturliga affärsmässiga skäl måste detta ske utan löpande kommentarer.
Vi kan inte delta i spekulationerna om SvFF:s långsiktiga ägarandel.

För fotbollen är det en framtids- och utvecklingsfråga att ha en modern stor Nationalarena.
Vi har haft en publiksuccé utöver vad vi vågade tro på för de landskamper som hittills spelats på Friends Arena. Fullt hus mot England, Argentina, Irland, Österrike och Tyskland. De tre första matcherna spelades under vinter/vår där vi normalt inte kan bjuda vår trogna publik på hemmamatcher.
Vi slog publikrekord vid EM-finalen i somras! Och i Fotbollseuropa talar man med beundran och glädje om Friends Arena efter detta. Jag är säker på att vi kommer att kunna få flera stormatcher till Friends Arena.

SvFF:s kommersiella möjligheter vid landkampsarrangemang är idag långt utöver vad som var möjligt på gamla, härliga, men uttjänta Råsunda.

Vi har ingen anledning att gräva ner oss i problematisering, men visst har vi utmaningar och det krävs hårt arbete .

Det är vi dock i full gång med. Dagligen. Och vi har koll på läget…

Karl-Erik