Ring och få hjälp!
Ring 020-44 11 11
Läs mer- 2000 blev också ett mycket bra år ekonomiskt för oss. Det blir så när vi är med i EM- och VM-slutspel, konstaterar Lars-Åke som räknar med ett överskott kring 30 Mkr i SvFF:s verksamhet.
- Vi har ett lite gammaldags sätt. Först drar vi in pengarna och vid årets slut fördelar vi dem, säger Lagrell och gläntar på förlåten till de ändamål som styrelsen knutit årets överskott till:
Damprojektilen - får ytterligare fyra miljoner för att stärka flickfotbollen och föreningsverksamheten.
Breddprojekt - så småningom tänker SvFF dra igång en satsning för att befästa positionen som breddidrott. Fotbollen är ojämförligt största idrott men sedan några år ökar inte antalet utövare. Till breddsatsningen finns en principöverenskommelse med Korpen om utvecklat samarbete.
Talangutveckling - fyra nya miljoner tillförs till verksamheten med talangutvecklare ute i distrikten.
Föreningsutveckling - får 3,6 nya miljoner.
La Manga - i linje med tidigare beslut avsätts medel till elitklubbarnas (Dam- och Herrallsvenskan samt Superettan) träningsläger i spanska La Manga.
Dessutom ger förbundet mer möjligheter till landskamper för A-landslaget.
- Det är inte lätt men vi ska försöka skapa utrymme för det. Det kräver förstås en hel del samarbete och diplomati i kontakterna med alla klubbar. I ett A-landslag finns det alltid en pågående generationsväxling och det är därför viktigt att få tillräckligt med matcher.
Den nationella fotbollen upplevde ännu en säsong med ett positivt sug. Kurvan har pekat uppåt en följd av år och 2000 blev Superettan en publik fullträff och Damallsvenskan ökade sin publikmängd kraftigt.
- Och Allsvenskan tycks nu ligga stabilt kring 7.000. Det är bra intresse kring svensk fotboll och det syns även i media, konstaterar Lars-Åke nöjt.
Europafrågorna
- Man kan konstatera att fem länder drar ifrån, både fotbollsmässigt och på tv-marknaden.
- Och det som sker i EU är oerhört viktigt. Två frågor är centrala för fotbollen i förhandlingarna med EU-kommissionen.
- För det första principen att kontrakt gäller, d v s ekonomisk kompensation när kontrakt bryts. Det andra är att det finns någon form av transfersystem. Vi i Sverige tillhör de som exporterar fler spelare än vi importerar så det är klart att de här frågorna är viktiga för de svenska klubbarna.
Under året har också uppgifter om "utbrytarligor" cirkulerat. Först var det "piratligan" med G14-gruppen (de riktigt stora kontinentala klubbarna) som var på tapeten och mot årets slut fick planerna kring en atlantliga uppmärksamheten.
- Vi säger inte nej till UEFA:s arbete med europaligor, men allt ska vila på sportsliga grunder. Därför säger vi nej till privata ligor. Allsvenskan är viktig för svensk fotboll och vi kommer inte låta den sättas på undantag.
Det nya TV-avtalet
TV-intäkterna i de ledande fotbollsnationerna slår nya rekord och avståndet till de mindre ökar, från svenskt perspektiv konstaterar ändå Lars-Åke:
- Vi är glada att vi kunnat förlänga vårt TV-avtal på en bibehållen nivå, till och med med en liten ökning.
- På TV-sidan tar vi också nya steg 2001 med det nystartade produktionsbolaget. Med storbildsskärmarna på de allsvenska arenorna kommer publikservicen öka.
"von Rosens pokal"
I december tog SvFF:s styrelse också beslutet att avskaffa "von Rosens pokal" (egentligen "Svenska Fotbollpokalen"), bucklan som förärats de svenska mästarna på herrsidan sedan 1900-talets början. De kopplingar som lyfts fram i media mellan Clarence von Rosen och nazismen är orsak till beslutet som förbundet ser som en trovärdighetsfråga för fotbollen.
- Våra fotbollsledare ska inte behöva stå och bemöta sådant här därför kommer vi instifta en ny pokal till Allsvenskan 2001.
Ring 020-44 11 11
Läs mer