UEFA-licens tidigast 2003

Det europeiska fotbollförbundet, UEFA, presenterade under hösten 2000 för nationsförbunden sina idéer gällande en licens för de klubbar som deltar i UEFA:s tävlingar. För att få licensen ska vissa grundläggande ekonomiska kriterier uppfyllas - och licensen ska sedan vara ett obligatorium för just UEFA-deltagande.

Vid UEFA:s exekutivkommittés sammanträde den 14-15 december beslutades att man behöver förlänga tiden för arbetet med detta förslag. Frågan är komplicerad, inte minst därför att det finns två säsonger i Europa - vissa nationer spelar höst/vår, andra spelar kalenderår.
Senare under januari månad har UEFA för avsikt att presentera en tidtabell för det fortsatta arbetet med denna licens. Sannolikt kommer licensförfarandet att träda i kraft tidigast hösten 2003, d.v.s. till de UEFA-tävlingar som avgörs säsongen 2003/2004.
I Sverige blir den svenska elitlicensen obligatorisk för klubbarna i Allsvenskan och Superettan (enbart ekonomidelen) fr.o.m. 2002. Det innebär att det är de ekonomiska boksluten per den 31/12 2001 som kommer att ligga till grund för förfarandet.