Laban Arnesson avtackad på SvFF

En av svensk fotbolls stora profiler, Lars "Laban" Arnesson, går i dagarna i pension. Den 20 februari fyller han 65 år, men redan den 6 februari avtackades han officiellt på Svenska Fotbollförbundet.

Raden av uppvaktande var lång den här eftermiddagen, alltifrån företrädare för den nationella fotbollen och kollegor till Sepp Blatter och Lennart Johansson, FIFA:s respektive UEFA:s presidenter.

"Laban" är mest känd i de breda lagren från sin tid som förbundskapten men fotbollskännare vet att Arnesson från Sandviken har utfört framträdande prestationer för fotbollen under flera decennier.
Och fortfarande gör skall tilläggas, "Labans" tjänster kommer även fortsättningsvis att ianspråktas av FIFA, något som en uppvaktande Sepp Blatter uttryckte tacksamhet för.

SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell tackade Arnesson för "sitt otroliga engagemang i svensk fotboll" och "Laban" bekräftade:

- Visst kan man likna det vid en glöd man haft för många delar av fotbollen. Med åren glöder det förstås inte lika mycket längre och det är väl då man ska träda tillbaka.

I en särskild fråga falnar dock aldrig "Labans" glöd:
- Hallar!, säger han med eftertryck och skickar därmed passningen vidare till kvarvarande och blivande ledare i Fotbollssverige. Möjligheterna till utveckling av spelet har varit ledstjärnan för Arnesson och fotbollshallarna är där en central fråga för honom.

"Laban" blev som spelare svensk mästare i Djurgårdens färger 1964. 14 år senare blev han mästare igen, då som tränare för Öster. Däremellan hade han anställts på Svenska Fotbollförbundet som elitinstruktör 1973. Sedan dess har han verkat på förbundsnivå i många olika roller, med kortare tjänstledighetsperioder för att träna klubblag.
1980-85 var "Laban" förbundskapten för A-landslaget. Det blev 59 landskamper under hans ledning: 27 vinster, 13 oavgjorda, 19 förluster, målskillnad 93-60. Men redan på 70-talet var han tränare för landslaget då Georg "Åby" Ericson var förbundskapten. "Jojje" tillhörde förstås den uppvaktande skaran vid "Labans" avtackning också.
"Laban" Arnesson har också verkat mycket internationellt, framför allt inom UEFA:s tekniska kommitté. På hemmaplan har han slagits inte minst för utvecklingen när det gäller fotbollshallar.