Lagrell: "En spännande säsong"

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell ser en spännande säsong an i denna ledare som även finns att läsa i det nya numret av Fotbollmagasinet - ute i butik den 3 april.

A-landslaget
A-landslaget herrar måste i stort sett vinna de återstående matcherna i sin VM-kvalgrupp.

Säsongen 2000 blev inte vad vi hade hoppats på och vi måste konstatera att vi befinner oss mitt i en mindre generationsväxling. Skador (på nyckelspelare) bidrog också till att vi var mindre lyckliga efter både EM-slutspelet och några av VM-kvalmatcherna.

Men vi har fortfarande chansen och vi har under årets första månader spelat fler träningslandskamper (ja, i Kings Cup blev det inte enbart träningslandskamper) än vi normalt gör.

Vi behöver få tillbaka våra skadade spelare, bland andra Stefan Schwarz, Tomas Gustafsson, Niclas Alexandersson, Andreas Andersson och Pontus Kåmark.

Och vi behöver få några av våra yngre spelare att stiga fram, att ta plats i laget, under säsongen 2001. Det tändes en hel del hopp under Kings Cup i Thailand.

Damlandslaget
Damlandslaget har kvalificerat sig för sommarens EM-slutspel och är i stort sett i samma situation som herrarna. Det är några av de yngre spelarna som vi förväntar oss skall få sina genombrott under året. Får de det, kan EM-slutspelet bli mycket trevligt.

Vi har, för att stötta våra landslagsspelare, satsat på att (tillsammans med SOK) ge tränarbidrag till några av de föreningar som har många landslagsspelare. Och dessa föreningar har då också haft uppgifter för de spelare som är ensamma landslagsspelare i sina klubbar. Vi ska utvärdera det här greppet och se om det har givit det resultat som vi hoppades på när vi tog beslutet.

TV-sändningar under säsongen 2001
Vi har kunnat göra bokslut för vårt tidigare TV-avtal (för åren 1997-2000) och vi har tecknat ett nytt (och ekonomiskt bättre) TV-avtal.

Vi fick ett överskott på 10,5 miljoner (för de fyra åren) i vårt gamla TV-avtal och vi använder nu pengarna till att bland annat starta ett eget TV-produktionsbolag (Onside TV-production AB) tillsammans med våra vänner på AB Svenska Spel.

AB Svenska Spel behöver fotboll i sin spelkanal (hos spelombuden) och vi behöver bättre TV-produktioner och vi behöver förbättra våra fotbollsarrangemang.

Vi skall ha 6-kameraproduktioner på alla allsvenska arenor och årets nyhet är att alla matcher i vår högsta serie skall kunna ses i direktsändning.

Pay-per-view-TV-kanalen com hem direktsänder sex matcher varje vecka och den som har tillgång till kanalen kan köpa enbart de matcher som vederbörande vill titta på.

Även om inte allt ännu är klart med Canal Plus så är det vår förhoppning att kanalen skall fortsätta att direktsända "veckans match".

TV-produktionerna blir alltså mera omfattande än tidigare år och vi kommer också att förse de allsvenska arenorna med storbildsskärmar så att publiken skall kunna följa matchen också på en TV-skärm. Vi skall visa repriser på matchens höjdpunkter och publiken skall också få se målen från de andra allsvenska matcher som spelas samtidigt.

Fotbollskväll fortsätter som vanligt i Sveriges Television och vi har också träffat överenskommelser med TV-Sporten om en förbättrad fotbollsbevakning i bolagets regionala TV-kanaler.

Landskamperna fortsätter i Sveriges Television och som vanligt (sedan ISPR klev in i bilden) är det direktsändningar som gäller.

Det återstår en hel del att fixa på TV-området, men vi har anledning att se ljust på framtiden och på den kommande säsongen.

Vi hoppas självfallet att också de här ej uppräknade TV-kanalerna skall fortsätta sin fotbollsbevakning.