Förbundsstyrelsen avslog Elfsborgs överklagan

Vid ett extra sammanträde idag på eftermiddagen har Svenska Fotbollförbundets styrelse behandlat IF Elfsborgs överklagan av Tävlingsutskottets (TU) beslut den 15 augusti. Det var då TU konstaterade att IF Elfsborg använt en okvalificerad spelare och beslutade enligt följande:
  • Helsingborgs IF tilldelas segern i matchen Helsingborgs IF-IF Elfsborg med tre poäng och målresultatet 3-0.
  • Örgryte IS tilldelas segern i matchen IF Elfsborg-Örgryte IS med tre poäng och målresultatet 3-0.
  • Ändra målresultaten i matcherna IF Elfsborg-Hammarby IF från 0-1 till 0-3 samt Trelleborgs FF-IF Elfsborg från 5-3 till 3-0.
Förbundsstyrelsen hade ingående diskussioner om möjligheten att vidta andra åtgärder, men fann att den enligt reglerna gällande övergångshanteringen är en grundbult i hela tävlingssystemet och avslog därför IF Elfsborgs överklagan.

- Detta är ett av de tyngre beslut jag varit med om att fatta inom fotbollen, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell. Ingen i styrelsen tror ju att någon avsiktligt velat skaffa sig några favörer. Vi har dock haft att avgöra frågan mot bakgrund av de befintliga reglerna, och inte mot bakgrund av om man anser regelverket vara bra eller dåligt. Det är en trovärdighetsfråga inom fotbollsrörelsen att vi följer vårt eget regelverk och att alla föreningar i hela seriesystemet behandlas lika.

Förbundsstyrelsen hade att ta ställning till om spelaren ifråga, Johan Karlsson, varit kvalificerad eller okvalificerad i samband med övergången från Åtvidabergs FF. Ostridigt är då att IF Elfsborg aldrig fick någon skriftlig bekräftelse från Svenska Fotbollförbundet om att Karlsson var spelklar och därmed inte heller vilket datum spelklarheten inträffade, vilket är den fundamentala förutsättningen för att en spelare ska kunna representera sin nya klubb. Det förhåller sig således på det viset, att en spelare inte är spelklar bara för att en övergångshandling sänds in, utan först då spelklarhetsdagen är fastställd och bekräftad.

I SvFF:s tävlingsbestämmelser kapitel 3 § 11 står det:

"I seriematch i vilken okvalificerad spelare deltagit erhåller den icke felande föreningen 3 poäng, såvida inte särskilda skäl föreligger. Som målresultat i matchen räknas det uppnådda resultatet eller, där detta är fördelaktigare för den icke felande föreningen, 3-0."

I det aktuella fallet har IF Elfsborg inte bara kunnat påverka händelseförloppet utan dessutom, enligt såväl praxis som bestämmelser, haft det fulla ansvaret för det totala genomförandet av övergången för Johan Karlsson fram till spelklarhetsdagen. Därför föreligger inte särskilda skäl.

De rådande tävlingsbestämmelserna är utformade av hela fotbollsrörelsen tillsammans. Framtida bestämmelser kan, om fotbollsrörelsen så önskar, ändras av Representantskapet.

IF Elfsborg kan överklaga Förbundsstyrelsens beslut till Riksidrottsnämnden (RIN) exempelvis under åberopande av "att beslutet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler och bestämmelser".

I beslutet vid Förbundsstyrelsens telefonsammanträde deltog: Lars-Åke Lagrell, Stefan Brandberg, Susanne Erlandsson, Gillis Persson och Börje Sandgren. I beslutet deltog ej Bengt Madsen (ordförande i Malmö FF) och Björn Ahlberg (ordförande i IFK Norrköping) på grund av jäv.

Förbundsstyrelsen beslutade även att den allsvenska serietabellen ska omräknas. I sitt omräknade skick har Allsvenskan följande utseende:

1

Hammarby IF

19

10

5

4

30

-

17

35

2

IFK Göteborg

19

9

6

4

31

-

23

33

3

Djurgårdens IF

18

9

5

4

22

-

17

32

4

Helsingborgs IF

19

8

7

4

35

-

22

31

5

Malmö FF

19

8

4

7

31

-

27

28

6

AIK

19

7

7

5

26

-

22

28

7

Halmstads BK

19

7

6

6

37

-

24

27

8

Örgryte IS

19

7

6

6

27

-

27

27

9

Örebro SK

18

5

9

4

33

-

30

24

10

IF Elfsborg

19

7

2

10

25

-

40

23

11

IFK Norrköping

19

5

6

8

22

-

32

21

12

BK Häcken

19

4

6

9

24

-

29

18

13

GIF Sundsvall

19

3

6

10

16

-

30

15

14

Trelleborgs FF

19

3

5

11

20

-

39

14