Lagrell om ekonomiska subventioner

Här återges inledningen av Lars-Åke Lagrells krönika i Fotbollmagasinet nr 8 2001.
-----
Svenska Fotbollförbundet skall ha ett eget kapital på 25 miljoner, samt en TV-reserv (som säkerhet för våra åtaganden inom detta område) på ytterligare 15 miljoner.
Det kapitalet har vi numera, vilket innebär att varje "vinstkrona" går ut i fotbollsrörelsen.
Men då är frågan - vad skall vara förbundets skyldighet och hur skall vi ha resursfördelningen inom fotbollen?
Varje förening tar idag hand om sina intäkter och svarar för sina kostnader och någon beskattning av föreningarna (förutom en årsavgift på 250 kr) förekommer inte.

En enkel och ren princip, men självfallet kan den ordningen ändras. I en tidningsartikel har gjorts en jämförelse med Norge - dock missade man att berätta att Norges FF har en beskattning på sina föreningars biljettintäkter, pengar som man omfördelar inom den norska fotbollen.

Under säsongen 2001 har krav framförts om

  • att förbundet skall ge varje damallsvensk förening 500.000 kr (6 miljoner per år),
  • att förbundet skall ge varje div. 2-förening, herrar 250.000 kr (summa 18 miljoner per år),
  • att förbundet skall hjälpa till med de långa resorna i en "ruinserie",
  • att förbundet skulle ta sitt ansvar vid sista allsvenska matchen GIF Sundsvall-Hammarby IF och svara för en extra sittplatsläktare i Sundsvall.

Vad skulle hända om vi gick in och subventionerade inom något av de här områdena? Skulle övriga delen av fotbollsrörelsen (3.300 föreningar) acceptera den nya ekonomiska ordningen?
Självfallet inte. Vi skulle få berättigade ekonomiska krav från alla håll.

Förbundsstyrelsens linje är inte att det nuvarande ekonomiska resursfördelningssystemet till varje pris skall bevaras, men frågan är så stor att en ändring kräver ett Förbundsmötesbeslut.