AIK och Djurgården vill äga Råsunda

RåsundaDe allsvenska fotbollsklubbarna AIK och Djurgården har idag offentliggjort att man uppvaktar Svenska Fotbollförbundet med en önskan om att inleda förhandlingar om att helt eller delvis ta över och äga nationalarenan Råsunda.

Så här kommenterar Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell uppvaktningen:
- Vi ska givetvis förutsättningslöst diskutera såväl ett samarbete som en försäljning av KB Råsunda. Vad vi gjort hittills är att vi låtit Bengt Madsen och Björn Ahlberg, som företrädare för Förbundsstyrelsen, ta emot klubbarnas första förfrågan. Eftersom det är klubbarna som tagit det här initiativet vet vi inte så mycket mer i dagsläget. Fortsatta diskussioner får ge mer detaljer.

Råsunda ägdes under en period av Folksam och Skandia, medan Svenska Fotbollförbundet behöll nyttjanderätten. 1999 köpte Fotbollförbundet tillbaka hela fastigheten och är, genom det helägda bolaget KB Råsunda, ensam ägare av nationalarenan med tillhörande kontorsfastigheter.

- Förbundet utgår ifrån att i klubbarnas uppvaktning ingår att vi även framledes kan spela våra landskamper på Råsunda, om vi så önskar. För oss är tillgång till en internationell arena i huvudstadsregionen central. I övrigt får vi höra mer när vi diskuterar detaljer med AIK och Djurgården, samt inte minst hur en eventuell försäljning skulle påverka förbundet i ett längre perspektiv, säger generalsekreteraren Sune Hellströmer.

Fotbollförbundet kommer att utse en arbetsgrupp som ska sköta diskussionerna med AIK och Djurgården. Frågan kommer att tas upp på nästa styrelsemöte, den 13 mars.

BAKGRUND: Råsunda, nationalarena för fotboll sedan 1910