Allt bättre ekonomi i svensk klubbfotboll

På föreningen Svensk Elitfotbolls (SEF) årsmöte på fredagen i Stockholm redovisade Svenska Fotbollförbundets Revisionsnämnd den ekonomiska ställningen för Allsvenskans och Superettans klubbar år 2001. Noll, eller positivt eget kapital är en förutsättning för att erhålla den så kallade elitlicensen.

Men en analys av tillståndet i svensk elitfotboll för herrar får anstå ett par veckor, av följande skäl:
* Den nya årsredovisningslagen har komplicerat och fördröjt boksluten för föreningarna.
* AIK och Hammarby bedriver verksamheten i Fotbolls AB och har därmed en koncernsituation, som tillsammans med den nya årsredovisningslagen, skapat ett förhållande som inte kunde förutses när elitlicensens regelverk skapades.
Detta gör att frågan om var och hur det egna kapitalet skall mätas i dessa fall överlämnas till den nya Licensnämnden för avgörande.

* I samband med Svenska Fotbollförbundets årsmöte på lördag blir Licensnämnden beslutsorgan för dessa frågor, och blir den instans som kommer att ta emot den handlingsplan de föreningar som har underskott ska lämna in före den 5 april.

- Jämfört med situationen för ett år sedan har det skett en markant förbättring när det gäller de allsvenska klubbarnas ekonomi. Vi kan också konstatera att införandet av en elitlicens, och dess regler, har skapat en öppenhet och en trovärdighet för svensk fotboll som underlättar för fotbollsrörelsen. Däremot är ekonomin något sämre i Superettan jämfört med fjolåret, men om vi går ett par år tillbaka i tiden så är det ändå en förbättring även här, säger Khennet Tallinger, ordförande i Revisionsnämnden.

I den redovisning som gavs idag visar tre klubbar i allsvenskan (GIF Sundsvall, Landskrona BoIS och Örebro SK) negativt kapital, och sex i Superettan (Assyriska, Enköping, Sylvia, Öster, Åtvidaberg och Ängelholm).

Dessa klubbar ska nu senast den 5 april komma in med en handlingsplan som sedan ska analyseras av den nybildade Licensnämnden. Samtliga klubbar kommer att få genomföra seriespelet under 2002, men om nämnden anser att handlingsplanen inte är tillräcklig riskerar man att inte erhålla elitlicensen och därmed flyttas ned till division 2.

- Om vi inte får in en handlingsplan till den 5 april anmäls föreningen till Tävlingsutskottet för eventuell bestraffning enligt våra tävlingsbestämmelser, säger Khennet Tallinger.

Elitföreningen Damfotboll föreslår att även Damallsvenskan får en elitlicens till säsongen 2005. Detta förslag har Fotbollförbundets styrelse ställt sig bakom.