Ekonomin i Allsvenskan & Superettan 2001

Intäkter och kostnader ökade i Allsvenskan men de minskade i Superettan. Det visar bland annat den ekonomiska analysen av de bägge serierna 2001 som nu är sammanställd.
Utfallet för Superettan beror till del på att Djurgården och Malmö tog klivet upp i Allsvenskan medan de allsvenska siffrorna bland annat påverkats av Malmös försäljning av Ibrahimovic.
Zlatans övergång till Ajax satte spår på flera sätt. Med övergångssumman på banken är nu Malmö landets rikaste förening. MFF passerade IFK Göteborg som gick i motsatt riktning med ett eget kapital som sjönk kraftigt 2001.

Generellt har de allsvenska föreningarnas resultat (rensat från Champions League-pengar) förbättrats från 2000 till 2001. Detsamma gäller för Superettan om ändock från en lägre nivå med fortsatt driftsunderskott.

De svenska elitföreningarna anpassar sig nu till en verklighet där elitlicensens krav ställer villkoren. Trenden för de svenska föreningarna är ett ökat beroende av spelarförädling med följande transfers till proffsmarknaderna, eller till Allsvenskan för superettaklubbarna. För de allsvenska föreningarna är också intäktsmöjligheterna från europeiskt cupdeltagande av mycket stor vikt.

De föreningar som ännu inte uppnått ett eget positivt kapital finns på Elitlicensnämndens bevakningslista (se tidigare artikel). Det rör sig om tre allsvenska föreningar och sju i Superettan.

Läs analyserna i sin helhet:

Analys av allsvenska föreningarnas ekonomi 2001 (PDF-dokument, 49 kB) (pdf 49 kb)

Analys av superettaföreningarnas ekonomi 2001 (PDF-dokument, 44 kB) (pdf 44 kb)