Nordic 2008: UEFA inspekterade Råsunda

- Vi vet att vi har en chans att få EM i fotboll 2008. Vi har erfarenheten, viljan och en gemensam unik nordisk ansökan!

Så inledde Pertti Alaja, direktör för Nordic 2008 och en gång i tiden allsvensk målvakt i MFF, presskonferensen i samband med torsdagens UEFA-besök på Råsunda och Stockholms Stadion.
Fem UEFA-medarbetare har denna veckan åkt runt till Norge, Sverige, Finland och avslutar med Danmark under fredagen, för att inspektera anläggningarna i första hand.
- Men vi tittar på hela konceptet, och vi vet av erfarenhet att Sverige kan arrangera stora mästerskap och matcher. Norden har ett intressant kombinerat objekt, vilket är en fördel, liksom att det håller hög kvalitet, menade Jürgen Müller, ledare för den UEFA-delegation som besöker Norden.

Från Svenska Fotbollförbundet medverkade Mats Aronsson, styrelseledamot och tidigare allsvensk skyttekung:
- Vi är glada över vår gemensamma ansökan i Norden, vi har sedan tidigare gott samarbete och flera projekt tillsammans. Och vår erfarenhet av mästerskap bör ha betydelse i slutändan.

På Råsundas storbildsskärm fick delegationen se en film på hur Råsunda eventuellt ska förändras till 2008, och i övrigt inspekterade man lokalerna. På Stockholms Stadion promenerade man också runt för att få en inblick i möjligheterna till träning mitt i staden. Stockholm visade sig från den vackra sidan - liksom arenorna som var väldigt propra i det vackra vädret.

På frågan om inte Sveriges EM 1992 är en nackdel för den nordiska ansökan 2008 svarade Müller:
- Nej, det kan vi inte ta hänsyn till. Vi är glada om arrangörer är erfarna, och UEFA bryr sig inte om att Sverige arrangerade EM för tio år sedan. Det viktiga är om arrangörerna klarar de krav som ställs 2008, menade han.

Solnas kommunalråd Anders Gustav presenterade Solna kommuns inställning:
- I Solna älskar vi fotboll och vi ser fram emot att få vara en del i EM 2008. Det finns en stor optimism hos alla i Solna kring Råsunda och fotbollen, det är ett sätt att leva för oss. Vi ska se till att det blir en härlig inramning om EM kommer till oss, sade Gustav.

Under torsdagseftermiddagen drog delegationen vidare till Köpenhamn, där man imorgon avslutar inspektionen av Nordic 2008 med ett besök på Parken.
- Hittills har vi sett 14 av de 42 arenorna som återfinns i de sju ansökningsländernas koncept. Mycket återstår och det är helheten som till slut avgör, avslutade Jürgen Müller.

Nordic 2008 - officiell hemsida