Representantskapet: Nej till färre lag i div 2

På lördagen avverkades årets Representantskapsmöte, och den efterföljande Rikskonferensen inom Svenska Fotbollförbundet i Folkets hus i Uppsala. Representantskapet är beslutande organ när det gäller fotbollens tävlingsfrågor, seriesammansättningar, tävlingsbestämmelser, regler och tolkningsfrågor.

Till Representantskapet hade det inkommit tre motioner:

Motion 1: Stockholms Fotbollförbund föreslog slopande av kvalspel mellan division 2 och Superettan. Motionen inkom redan ifjol, Representantskapet gav då Förbundsstyrelsen (FS) i uppgift att utreda frågan.
Beslut: Representantskapet avslog motionen, med motivering att det inte finns skäl att minska antalet lag i division 2, med hänvisning till såväl resekostnader som vikten av geografisk spridning.

Motion 2: Gästriklands Fotbollförbund vill ha försöksverksamhet med farmarklubbar.
Beslut: Avslag på motionen, men Representantskapet gav FS i uppdrag att utreda frågan i samband med arbetet med de nya nationella transferbestämmelserna, och därmed återkomma till nästa års Representantskapsmöte.

Motion 3: Västergötlands FF vill återinföra kvalspel till allsvenskan för damettornas andralag mot tionde laget i damallsvenskan.
Beslut: Representantskapet avslog motionen, med motivering att den nuvarande seriepyramiden på damsidan endast varit i bruk i ett år, vilket anses för kort tid för att dra slutsatser och genomföra förändringar.

Förbundsstyrelsens förslag

Stockholm fortsätter projekt mot våld mot domare
Stockholms Fotbollförbunds försöksarbete mot våld mot domare förlängs med ytterligare ett år. Under projektets första år har våldet minskat något, även om hoten sammantaget uppfattas öka. Utbildning av lagvärdar, träffar och information har ändå förbättrat klimatet, och därför förlängdes prövotiden med ytterligare ett år. Förbundsstyrelsen ska analysera resultatet efter två år och kommer med åtgärdsförslag till Representantskapet 2003.

Sirius spelar i division 2 Norrland
I övrigt blev det som väntat en diskussion från Upplands Fotbollsförbund rörande Tävlingskommitténs förslag att placera Sirius i division 2 Norrland. Uppland påpekade att det återfinns många andra division 2-lag geografiskt längre upp i Sverige än Sirius, som därmed borde placeras i Norrlandsserien istället.
Uppland föreslog även att man annars kunde besluta att spela med nio lag i Norrlands-serien och med elva lag i en Svealands-serie.

Men efter en diskussion fastslogs den föreslagna seriesammansättningen, och det gamla storlaget Sirius får bereda sig på en tuff säsong med närmaste bortamatch cirka fyra timmars bilresa norrut från Uppsala.