CANAL+ sponsrar distriktspojkcupen

Svenska Fotbollförbundets distriktpojkturnering för 16-åringar startar i år den 23 maj, och har också fått en ny huvudsponsor. Sedan flera år tillbaka är CANAL+ officiell huvudsponsor till Allsvenskan och har bland annat instiftat CANAL+ Tifopris.
Nu går CANAL+ in som huvudsponsor för distriktspojkturneringen 2003, och breddar därmed sitt nära samarbete med svensk fotboll från den yppersta eliten till ungdomsfotbollen.

- Eftersom fotbollen utgör en stor del av vårt programutbud så är det naturligt att CANAL+ stödjer framtidens fotbollsstjärnor - nämligen ungdomarna, säger Peter Harryson, sportchef på CANAL+.

CANAL+ Cupen som tidigare gick under namnet Folksam Cup är en distriktpojkturnering som arrangeras av Svenska Fotbollsförbundet för 29:e året i följd. Turneringen är en unik möjlighet att se landets mest lovande 16-åriga fotbollsspelare. Efter finalsegrar mot Stockholm både 2001 och 2002 är Skåne regerande mästare och får i år än en gång försöka försvara titeln mot landets övriga 23 distriktsförbund.

Årets turnering startar med gruppspel på sex platser runt om i Sverige 23-25 maj, där gruppsegrare och de två bästa tvåorna går vidare till slutspelet i Viskadalen 16-19 juni. Från slutspelet går de två gruppsegrarna till den stora finalen, som spelas i anknytning till Elitpojklägret i Halmstad den 2 juli.

Det första Elitpojklägret arrangerades 1956, och har sedan 1965 ägt rum i Halmstad varje sommar. Det uttalade målet med lägret är att hitta talanger att bygga svensk fotbolls framtid på bland de cirka 400 deltagande 15-åringarna. Finns man med på lägret har man en chans att ta en plats i P15-landslaget och en bra möjlighet att året efter spela för distriktslaget i CANAL+ Cupen.
Elitpojklägret, och därefter cupen och pojklandslagen är de första stegen på en trappa som kan leda till A-landslaget.

- Vi är väldigt glada över CANAL+ engagemang i vår ungdomsfotboll. Det känns förstås bra att samma TV-kanal som visar våra stjärnor i Allsvenskan, Premier League och Serie A tar ett ansvar för de talanger som blir morgondagens stjärnor. Distriktpojkturneringen CANAL+ Cupen och Cup Kommunal på flicksidan är en viktig del av vår talangutveckling, säger SvFF:s marknadschef Mikael Salzer.

Bland de många spelare som spelat cupen som 16-åringar kan man nämna Patrik Andersson, Stefan Rehn, Tomas Brolin, Stefan Schwarz, Fredrik Ljungberg, Magnus Hedman, Zlatan Ibrahimovic, Anders Limpar, Erik Edman, Jocke Björklund, Kim Källström, Kenneth Andersson, Jesper Blomquist, Martin Dahlin, Roger Ljung, Johan Elmander - med flera. Därmed inte sagt att alla stjärnor gått den vägen. Henrik Larsson och Marcus Allbäck är exempel på spelare som inte blivit uttagna till distriktslaget men klarat sig hyfsat ändå.

Mer om Distriktspojkturneringen CANAL+ Cupen finns här.