Diamantbollen 2003

"För en ledande roll i VM-lagets succéturnering i USA och för en enastående utveckling till en komplett forward av yppersta världsklass, krönt med en plats i världslaget."

2003 var året då damlandslaget tog sig in i svenska folkets hjärta på allvar. VM i USA lockade storpublik framför tv-apparaterna och det var många som följde tjejernas väg till ett VM-silver. Men bland alla stjärnor var det ändå en som lyste klarare än alla andra. Victoria Svensson - bollkonstnären från Rånnaväg - var årets stora fotbollspersonlighet i Sverige.

Med sin uppoffrande spelstil, härliga mål, sprakande energi och genuina öppenhet blev hon Vickan med hela svenska folket. Hon satte tre fullträffar i VM-slutspelet och låg bakom många av de blågula målen med sina genialiska och finurliga framspelningar.

Victoria Svensson blev också första tjej att få Diamantbollen för andra gången.
- Det är stort och jag trodde nog inte att jag skulle få den igen trots att jag har haft en bra säsong, sade hon med ett leende.
-1998 var speciellt för att jag var ny i Älvsjö och gjorde många mål. Att få den i år när det var mycket hårdare konkurrens, VM och vi tog SM-guld är ännu roligare.
Och så vann hon skytteligan i Damallsvenskan med sina 23 mål och prisades som årets forward.
- Det är en bonus, men visst är det viktigt för självförtroendet att göra mål.
Och blev uttagen i världslaget av FIFA.
- Ja, det kommer jag nog värdera högre när jag fått lite distans till allt.

Dessutom blev hon vald till VM-turneringens näst mest värdfulla spelare efter tyskan Birgit Printz.
Största anledningen till årets lyft för 26-åriga Vickan beror enligt henne själv på att hon har mognat som person både på och utanför planen. Det heta temperamentet somvarit karaktäristiskt för henne kanaliseras nu på ett mer konstruktivt sätt.
- Innan blev jag förbannad när jag inte fick som jag ville och på planen använde jag ett tydligt kroppsspråk när jag inte fick en passning eller missade mål. I dag är jag lugnare och missar jag så funderar jag inte så mycket på det utan kör vidare.
Men även konkreta förändringar i träningen har gett resultat.
- Att träna styrka som vi har gjort de senaste två åren har passat mig och jag har blivit starkare och mer explosiv. Sammanslagningen mellan Älvsjö och Djurgården har gjort att det är hårdare konkurrens om platserna i laget och det är bra.

2004 väntar OS och EM-kvarl och självklart är målsättningen hög.
- Jag vill ha ett mästerskapsguld! säger Victoria Svensson, vilket tillsammans med att bli proffs är hennes stora mål inför 2004.
Något som inte borde vara alltför avlägset för en av världens bästa forwards, kan tyckas.
Victoria Svensson och Olof Mellberg