Guldbollen 2000

Han har precis fått beskedet. Omtumlad, lite men inte alldeles överraskad, lycklig smakar han på ordet. Guldbollen. Tankarna går inte till allt slit, alla träningspass som krävts. Utan till de personer som hjälpt honom på vägen, som tryggt stått bakom honom. Mamma Aneth, pappa Johan och hustrun Magdalena.

Magnus HedmanInför miljoner tv-tittare förklarar Magnus Hedman någon vecka senare på Fotbollsgalan sin uppskattning, ömhet och tacksmahet till familjemedlemmarna. Det är en kärkleksförklaring i direktsänding. Han visade den kvällen upp en sida som kanske inte så många tidigare fått se. Magnus Hedman hade ryktet om sig att vara egoistisk, kaxig - lite överspänd helt enkelt. Men motgångar, proffslivet och familjelyckan har fått honom att växa.

När lille Lancelot kom i somras blev Magnus Hedman far på riktigt. Pappa till landslaget var han sedan tidigare. Magnus ledarförmåga inom laget var en av anledningarna till attt förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck ville passa Guldbollen till honom. De mjuka sidorna som Magnus utvecklat har gjort honom till en bättre fotbollsspelare. Men förklaringen till varför han av Sveriges alla fotbollsstjärnor fick det eftertraktade priset år 2000 var förstås mer omfattande än så. Magnus Hedman blev en av engelska ligans bästa målvakter. Och en kugge i det svenska försvarsspelet.

Mer rutin har gjort sitt till resulttaten. Men Magnus har också jobbat medvetet med sin fysik. Han har tagit experthjälp och kört ett styrketräningsprogram som givit honom den sytrka och den balans i kroppen som gör att han klarar målvkatsjobbets säregna påfrestningar.
- Det har utan snack varit mitt bästa år. Förut kunde jag vara nervös när Beckham och Zola kom, men nu är jag mer glad när de väl kommer till avslut. Det ger mig ju chansen att göra bra räddningar, det är som en utmaning. Jag är ute mycket längre nu i banan och tar inlägg, det är lite nytt. Men när man ändrar spelstil tar man ju också fler risker så ibland kan det se ut som att jag gör banala misstag, säger han själv.

Den fotbollsmässiga höjdpunkten under året för Magnus Hedmans personliga del blev VM-kvalmatchen mot Slovakien. Han räddade själv poäng åt Sverige. Men priset var högt. Två månaders skadefrånvaro. Den matchen blir, trots det, Magnus starkaste minne från Guldbollenåret.
- Att jag klarade av att genomföra matchen och hålla nollan trots min knäskada var enormt starkt och känslofullt, säger han.
EM- slutspelet innebar däremot inte det interationella karriärklivet som Magnus Hedman hoppats på. Han lämnade planen i Eindhoven med en handduk över huvudet och spruckna förväntningar.
- Jag kände mig i en enormt bra form inför EM. Matchen mot Spanien före resan till Holland var ju mycket bra. Men under EM kändes det som att jag aldrig fick chansen att briljera då. Det blev aldrig riktigt några chansrika matcher utan några slumpmål som jag hade svårt att göra något åt, säger han.

Knäskadan och senare en fotskada har också havererat hösten i Premier League. Coventrymålvakten kände att han inför slovakienmatchen var på väg mot ett stort genombrott i den engelska ligan. Skadorna satte stopp och gjorde senare delen av 2000 till en tung, mörk, hård period långt från strålkastarljuset. Men det fanns så många andra tillfällen för Magnus Hedman att visa sin storhet. Det räckte. Till Guldbollen.