Guldbollen 2003 - Olof Mellberg

"Olof Mellberg får Guldbollen för sina avgörande insatser i landslaget och i Aston Villa. Olof har under året tagit ytterligare steg som spelare och ledargestalt, och är en självskriven nyckelspelare för både land och klubb. Med sina fotbollstekniska egenskaper och enorma vinnarvilja är han en utmärkt representant för svensk fotboll i världen."

Olof Mellberg"Vinnarskalle" är ett ord hämtat ur förbundskapten Söderbergs omfångsrika vokabulär. Ett positivt sådant som syftar på en inställning och fokusering att nå målet alldeles oavsett vad motståndarna heter eller vilka svårigheter man möter.

"Vinnarskalle" finns det mycket av hos Olof Mellberg, årets guldbollvinnare. Tävlingsinstinkten och den seriösa inställningen har tagit Mellberg långt men givetvis finns det mycket talang i botten. Fotbollen och landslaget ska känna tacksamhet för att Mellberg valde "rätt" i tonåren, det kunde lika gärna ha blivit tennisen Mellberg satsat på.

På planen är Mellberg en naturlig auktoritet, en spelare som går före och visar vägen, en lagspelare i ordets mest positiva bemärkelse. Olof som person är annars inte den som kräver utrymme och uppmärksamhet men han har en omvittnad lojalitet som röner uppskattning både i laget och hos supportrarna. Det faller sig därför naturligt att "Ollie" förärats lagkaptensrollen i såväl landslaget som i klubblaget Aston Villa där han därtill utnämnts till "Årets Spelare" två år i rad av fansen.

Olof från Gullspång är en i den framgångsrika kullen 77:or som försett Sverige med förstklassiga spelare. Generationen som förbundskapten Söderberg lotsade fram till EM-slutspel för U21 på 90-talet och som även fjolårets guldbollmottagare Fredrik Ljungberg är sprungen ur.

Förädlingen från talang till allsvensk spelare ombesörjdes av Degerfors innan Olof efter en säsong i AIK tog klivet ut som proffs. Visst fanns det de som misstrodde Mellbergs möjligheter att hävda sig i den spanska ligan men Olofs kapacitet växte snabbt i Santander och när han efter två säsonger såldes vidare till Aston Villa var han ett etablerat internationellt namn. I landslaget har Mellberg nu etablerat sig på den position han helst spelar på. I den svenska lagdispositionen fick han länge gå på ytterbacken, något som ofta ifrågasattes i pressen. Den lojala "vinnarskallen" hade dock mindre bekymmer att hantera situationen och skötte självfallet den uppgiften med glans även om han aldrig gjorde någon hemlighet av var han hest ville spela. Det är den typen av erfarenhet, insikt och mognad - på och utanför planen - som format spelaren, och ledaren, Olof Mellberg.

Valet av årets guldbollmottagare kan inte ha varit svårt för juryn. Antagligen enades man ganska snart om lagkaptenen som tog Sverige till ett tredje mästerskapsslutspel i rad, 26-åringen som lämpligt nog nickade in sitt första A-landslagsmål i den viktiga kvalmatchen i Chorzów (någon notorisk målskytt är han inte).

Guldbollen blev en härlig final på ett fantastiskt år för Olof som till råga på allt blev pappa för första gången, till lilla Saga i början av året. Det blir svårt att bräcka 2003 men man ska aldrig säga aldrig om en riktig "vinnarskalle".