EM: 1,2 miljarder kronor i potten

Det är inte bara den sportsliga äran som står på spel i EM. Vid 2004 års slutspel har UEFA tilldelat en större pott i prispengar än någonsin tidigare. Allt som allt handlar det om 200 miljoner schweizerfranc (CHF) vilket till rådande kurs motsvarar nära 1,2 miljarder kronor. Slutsegraren kan komma upp i 28,5 miljoner CHF medan alla deltagande nationer är garanterade minst 7,5 miljoner.
Nationerna har självfallet betydande omkostnader vid ett stort slutspel men när dessa räknats av lär nettobehållningen ändå bli betydande.
- Det är en oerhört viktig fråga förstås. UEFA är tydliga med att pengarna ska gå till utvecklingen av fotbollen i landet, på det vis som vi också har gjort med överskottet efter de senaste slutspelen, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.
Det är inte bara avancemang i turneringen som ligger till grund för pengatilldelningen utan även de enskilda matchresultaten i gruppspelet. Seger ger en miljon CHF medan samma summa delas mellan lagen vid oavgjort. En sen kvittering är alltså inte bara guld värd i grupptabellen utan även en finansiell injektion till talangutveckling, damfotboll, arenautveckling eller andra breddprojekt på hemmaplan - ytterligare skäl att jubla med andra ord!
Vad SvFF:s överskott från årets EM blir kan man bara sia om. En budget ligger för EM-deltagandet men såväl intäkterna som utgifterna påverkas av det sportsliga resultatet i sommar.
Sveriges bruttointäkt efter att ha fått respass i kvartsfinalen slutar på 13,5 miljoner CHF (drygt 80 Mkr).
Not: 1 CHF = 5,97 SEK (30 juni 2004)
SvFF:s netto
tidigare slutspel
VM 1994 10-13 Mkr
EM 2000 ca 15 Mkr
VM 2002 ca 25 Mkr
EM 2004 ?
Prispengar vid EM 2004
(miljoner CHF)
Fast summa (gruppspel) 7,5
- segermatch 1,0
- oavgjord 0,5
Kvartsfinal 4,0
Semifinal 4,0
Final 6,0
EM-seger 4,0

Över 7 miljarder i intäkter
UEFA:s intäkter från Euro2004 uppgår till drygt 7,4 miljarder kr (1,25 miljarder CHF). Det är intäkter genererade från försäljningen av TV-rättigheter och sponsorskontrakt.
Turneringens omkostnader uppgår till ca 2 miljarder kr, ungefär 1,5 miljarder kr kommer också avsättas av UEFA för att användas till de omkostnader man har för andra turneringar de kommande tre åren. Ungdoms- och damturneringarna man arrangerar bär inte sina egna kostnader och de lukrativa EM-åren finansierar även denna verksamhet.
2,3 miljarder kr kommer under de kommande fyra åren fördelas till medlemsförbunden genom det s k HatTrick-programmet (en ökning med knappt 2 miljarder jämfört med efter Euro2000). Slutligen får de deltagande nationerna i EM dela på 1,2 miljarder enligt ovan.