Helsingborgsarenor toppar "Årets Plan"-tävling

Mål på OlympiafältetBortalagen i Damallsvenskan gillar Olympiafältet skarpt, Stattenas hemmaplan har ryckt åt sig ledningen i "Årets Plan"-tävlingen när halva säsongen drygt är avverkad. I herrarnas Allsvenska är det jämnare i täten mellan Råsunda, Vångavallen, Olympia och Örjans Vall.
I varje allsvensk och damallsvensk match betygsätter domaren och gästernas lagkapten spelplanens beskaffenhet på en femgradig skala.
Tävlingen, som är ny för året, kallas "Årets Plan" och förstapriset efter säsongens slut går till den arena i respektive serie som har fått högst snittbetyg. Förstapriset är ett ekonomiskt bidrag på 15.000 kr till fortbildningsresa för arenapersonalen vars arena vunnit.

Antingen är planerna i Damallsvenskan bättre eller också är domare och spelare mer generösa i sin bedömning. Fyra arenor har i nuläget ett snittbetyg över 4,0 vilket ingen herrallsvensk arena uppnår.
Allra högst betyg får Olympiafältet i Helsingborg. Gästande lag har varit generösa i betygssättningen där. Det är måhända extra lätt att vara positiv efter match när segern är bärgad, stackars Stattena väntar fortfarande på första hemmasegern men omdömet om Olympiafältet kan kanske vara en tröst i sammanhanget.
Det är för övrigt en nykomling även på andra plats i Damallsvenskans "Årets Plan"-tävling, vaktmästarna på Folkungavallen i Linköping har gjort ett bra jobb också enligt gästande lag och domare.
HIF:s Olympia är också uppskattadI Allsvenskan är det tätt i toppen, såväl i den ordinarie tabellen som i Årets Plan-tävlingen. Råsunda har dragits med problem många säsonger men nu har förändringen skett till det bättre. Den slutsatsen kan man dra då nationalarenan tillhör tätskiktet i år, tillsammans med ett antal arenor i Skåne och Halland. De klimatmässiga förutsättningarna för att lyckas med planarbetet på vårsäsongen är förhållandevis bättre i södra delen av landet, något som bekräftas av siffrorna i tävlingen.
Viktigt att betona i sammanhanget är förstås att "Årets Plan"-tävlingen bygger på subjektiva värderingar. De enskilda bedömningarna sker över hela året. Fyra föreningar spelar därtill på konstgräs Örebro och Sundsvall (numera) bland herrarna samt Karlslund och Hammarby bland damerna.

Årets Plan - ställningen den 6 augusti 2004

Allsvenskan Damallsvenskan
Råsunda 3,8 Olympiafältet 4,3
Vångavallen 3,8 Folkungavallen 4,1
Olympia 3,8 Malmö IP 4,0
Örjans Vall 3,7 Älvsjö IP 4,0
Landskrona IP 3,0 Hammarby IP 3,9