Mer plats för spontanfotboll

Norge har fler än 80. Sverige fick sin första i lördags, sin andra i tisdags och får sin tredje nästa vecka.
Det handlar om det som UEFA kallar "mini-pitch", men som i Sverige går under namnet "Kulan": en konstgräsplan på 40x20 meter omgärdad av en hård sarg och med inbyggda målburar på kortsidorna.
- Det är mycket oroande att spontanfotbollen håller på att försvinna. Därför är det viktigt att skapa ytor och planer för barnen att spela på, säger UEFA-presidenten Lennart Johansson.
Mats Aronsson, SvFF Anders Gustav, Solna Stad, Lennart Johansson, UEFA och Sune Hellströmmer, SvFFUEFA fyller 50 år i år, och i firandet ingår bland annat att varje medlemsland får en så kallad mini-pitch i gåva. Svenska Fotbollförbundet gav sin UEFA-present till Solna stad - som beredde plats för den i Skytteholmsparken två utsparkar från nationalarenan Råsunda. Septemberblåsten bar inte med sig några rester av sommaren när invigningen ägde rum i tisdags.
- Lars-Åke Lagrell sa en gång att spontanfotbollen måste återupplivas, att det måste skapas mer ytor för den och att det ska finnas en fotbollsklubb i varje by. Det är tankar som jag ställer upp på. Förr kunde man spela på bakgårdar och gräsplättar, men sådana platser finns inte längre. I dag är det mer ekonomiskt riktigt att bygga hus och kontor, säger Lennart Johansson.

Föregångarlandet när det gäller dessa miniplaner är Norge. Vårt västra grannland är snart uppe i tresiffrigt antal anläggningar.
- Norge är ledande på två saker: damfotboll och gräsrotsnivån. Problemet med att finna platser för spontanfotboll finns i hela Europa. Vi vet ju hur viktigt det är för barn att leka fotboll snarare än att spela organiserat i för unga år, säger Lennart Johansson.

Första målsättningen för Svenska Fotbollförbundet är att det inom kort ska finnas 80 miniplaner i Sverige. UEFA ska genom bidrag hjälpa till med finansieringen av dessa. Närmast nästa vecka kommer en ny att invigas, i Göteborg.
Och populär verkar anläggningen i Skytteholmsparken redan vara. I samband med invigningen fanns mängder med barn på plats. De tittade otåligt på när Lennart Johansson höll sitt anförande och klippte banden.
Flera av barnen hade tröjor som bar namnen "Ljungberg" och "Zlatan". Kanske föds framtidens landslagsspelare på dessa nya anläggningar?