UEFA:s tränarkonferens i Stockholm

På måndagseftermiddagen inledde UEFA sin sjätte tränarkonferens, med samtliga 52 förbundskaptener inbjudna, på hotel Hilton i Stockholm. Den pågår till onsdag lunch och är samtidigt ett Jubileumsarranngemang för Svenska Fotbollförbundet som fyller 100 år i år.
- Det är en ära för mig att välkomna er till konferensen, till min födelsestad och min hemstad och därtill för andra gången (den första konferensen 1994 genomfördes också i Stockholm) sade UEFA-presidenten Lennart Johansson i sitt öppningstal.
På första bänkrad satt Otto Rehagel, som förde Grekland till en oväntad seger i sommarens EM, tillsammans med Luis Filippe Scolari, Portugals brasilianske förbundskapten, Sven-Göran Eriksson och hans vapendragare Tord Grip från England, vår egen Lars Lagerbäck, Jörgen Klinsmann, Lothar Mattheus, Berti Vogts, Stoichkov - ja, det var idel ädel fotbollsadel på plats.
Sena återbud kom på Morten Olsen och tjecken Karel Bruckner pga sjukdom. Några anslöt lite senare pga flygförseningar.
- Det är en stor ära för oss i Sverige att få arrangera denna viktiga konferens. Vi som är en liten fotbollsnation med vinteruppehåll 4-6 månader per år, har ändå en miljon människor engagerade i fotbollen i drygt 3.000 föreningar, sade förbundsordförande Lars-Åke Lagrell i sitt välkomstanförande.
Andy Roxburgh, direktör för UEFA:s tekniska kommitte, inledde med en genomgång av viktiga detaljer i hur spelet varit i sommarens EM-slutspel, en inledning för de diskussioner som ska komma under dagarna i Stockholm. Han avslutade med att påpeka att den eller de som tror att landslagsfotbollen är på upphällning i förhållande till alla storklubbars jakt på trofeer och vinster, "måste ha sovit under EM-slutspelet".
Roxburgh menade att EM var en stor succe, inte minst för miljön, nya fina arenor, vädret, inget bråk på arenorna, stort publikintresse.
- 4,1miljarder tv-tittare - bara i Europa. Ingen dopning, fair play och en intensiv kamp om medaljer med väldigt bra matcher och en del överraskande resultat, menade Roxburgh.
Måndagskvällen ägnades åt en gemensam middag i närheten av Storkyrkan. På tisdagsförmidadgen väntar en del workshops, och på eftermiddagen ska Lars Lagerbäck och fysiologen Paul Balsom berätta hur Sverige förberedde laget för EM-slutspelet.
Europamästaren Otto Rehagel drog ned applåder för sitt anförande.
- Jag kan inte förstå tränare som kritiserar varandra. Det är ju bara fotboll, och då gäller det att lyfta fram de positiva sakerna om varandra!
Åtta av förbundskaptenerna som ledde sina nationer i Portugal har slutat. En del har nya uppdrag, andra väntar på nya arbetsuppgifter.