Guld, stort silver, litet silver och brons?

Så här års undrar många hur det kommer sig att Allsvenskan har fyra medaljlag - och varför två av valörerna är ett stort och ett litet silver? Sanningen är att det inte finns något riktigt klart svar på frågan om varför men klart är att traditionen med fyra medaljer lika gammal som Allsvenskan själv, och stort och litet silver har delats ut i minst 70 år.
Claes-G Bengtsson, ordförande i Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker (SFS) gör här en neddykning i de allsvenska medaljernas historia:
"Varför delas det ut medaljer till fyra lag i herrallsvenskan och numera även i damallsvenskan? Den frågan är ständigt aktuell, framför allt när det är dags för medaljutdelning. Spelarna (numera 16 till antalet) i segrande lag får guldmedaljer, tvåan får stora silver, trean - lilla silver och fyran - brons.
Men varför delas det ut två silvermedaljer, stora och lilla, och varför får fyran - mot brukligt trean - brons? Och när inleddes det här systemet?
En djupdykning i fotbollens gamla skrifter kan ofta skingra problematiken. I Fotbollboken 1933/34 - Svenska Fotbollförbundets officiella seriekalender - står det att läsa:
"Numera blir spelarna i de fyra främsta lagen i Allsvenskan varje år premierade. Segraren erhåller guldmedalj, tvåan stor silvermedalj, trean liten silvermedalj och fyran bronsmedalj".
Men när den här principen började tillämpas framgår inte här. Den står dock att finna i boken "Fotbollskavalkad 1850-1950", utgiven 1950, med DN:s sportchef Rudolf "R:et" Eklöw som huvudredaktör. Boken har en i högsta grad officiell prägel, då Svenska Fotbollförbundets dåvarande ordförande Gunnar Danielson har skrivit förordet.
I boken finns en utförlig statistik över samtliga medaljer som delats ut sedan den allsvenska starten säsongen 1924/25. Statistiken är gjord av DN-sportens dåvarande fotbollsredaktör Karl Liljequist, signaturen 'Allison'. Där framgår det att det delats ut fyra medaljer per säsong sedan 1924/25. Hälsingborgs IF (då med ä) toppar med 45 medaljpoäng, till och med säsongen 1948/49. Medaljerna värderas 5-3-2-1 poäng.
Men varför fyra medaljer? Jo, troligtvis av den orsaken att tävlingen om svenska mästerskapet åren 1896-1925 avgjordes i cupform. Då spelades aldrig någon match om tredje pris. Därmed kunde två lag titulera sig bronsmedaljörer. Sen behölls principen med fyra medaljörer när Allsvenskan hade premiär. Notera dock att de allsvenska segrarna 1925-1930 enbart titulerades seriemästare. Officiella svenska mästare blev de först från och med 1931.
Medaljerna det här talas om är Svenska Fotbollförbundets. Spelarna i det vinnande allsvenska laget erhåller dessutom RF:s mästerskapstecken.
Benämningen guld, silver, stora brons och små brons förekommer också. 'Allison' benämner medaljerna så i ovan relaterade bok. Det kan bero på att medaljens utseende varierat genom åren. Men helt klart handlar det om fyra medaljer av olika valör."