Guldbollen 2004

Henrik LarssonGuldbollen är Aftonbladet och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bäste fotbollsspelare på herrsidan, och har delats ut sedan 1946. År 2004 gick priset till Henrik Larsson, som under en lång stående ovation från publiken på Hovet tog emot Guldbollen av Lars-Åke Lagrell och Lasse Sandlin.
Juryns motivering löd:
"Henrik Larsson får Guldbollen, Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bästa svenske fotbollsspelare, för sina avgörande insatser i landslaget, Celtic och Barcelona.
Henrik gjorde comeback i landslaget och var med sin lojalitet, sitt engagemang och sina spelkvaliteter en nyckelspelare i EM.
Oavsett sammanhang är Henrik Larsson en hyllad förebild och en lysande representant för svensk fotboll."

Tidigare guldbollsvinnare


Henke med i historisk skara
Ur Fotbollboken 2005
Sex spelare hade gjort det innan.
Henrik Larsson blev den sjunde - 2004 vann han Guldbollen för andra gången.
- Jag rankar utmärkelsen väldigt högt, säger han.

Bosse Larsson, Ralf Edström, Ronnie Hellström, Glenn Hysén, Tomas Brolin, Patrik Andersson - och nu Larsson. Det är den exklusiva skara som förärats med Guldbollen två gånger. Larsson har nu chansen att ensam skriva in sig i historieböckerna som den förste att vinna priset vid tre tillfällen.
- Att vinna två gånger är fantastiskt. När jag fick den första gången (1998) trodde jag knappt det var sant, sa han till Aftonbladet i samband med utdelningen.
- Nu när jag får den andra gången är jag både överraskad och inte överraskad.
Hur menar du?
- Det var väl något år när jag inte fick, när jag var Europas skyttekung. Jag hade chansen att vinna då, men jag tror det var Patrik (Andersson) som vann den.
- Jag trodde inte jag skulle ha en chans att vinna Guldbollen igen efter det, det var en fantastiskt säsong.
2004 är garanterat ett år Larsson kommer att lyfta fram när han så småningom summerar sin karriär. Hans sista säsong med skotska Celtic innebär ligaseger, cupseger och kvartsfinal i Uefa-cupen. Dessutom vann han, som vanligt, skotska skytteligan med 27 mål.
Succén fortsatte i sommarens EM-slutspel i Portugal. I premiären mot Bulgarien, 5-0, avgjorde Larsson matchen med två mål - 2-0 och 3-0 - inom loppet av 71 sekunder i början av andra halvlek.
Första målet, vänsterinlägg från Erik Edman och språngnick i mål, var så spektakulärt att det senare röstades fram till turneringens vackraste. Larsson gjorde även mål mot Danmark, 2-2, och satte sin straff i den dramatiska förlängningen mot Holland.
Under våren hade han allvarliga funderingar på att lägga av med toppfotbollen efter EM-slutspelet, men en herre vid namn Joan Laporta skulle ändra på det. Barcelonas klubbpresident erbjöd ett kontrakt som innebar att Larsson fick göra drömflytten till världens största fotbollsklubb.
- Det var en utmaning som var nödvändig, förklarade han.
Tre mål i ligan, ett i Champions League, mot Celtic borta, men sen drabbades Larsson av ett svårt bakslag. Den 20 november fick han chansen från start mot Real Madrid. Större kan det inte bli, men tidigt i matchen trampade han snett, och det visade sig senare att korsbandet var av. Säsongen var med största sannolikhet över. Larsson tvingades in i en flera månader lång rehabilitering.
Mitt i alla bedrövelse fick han i alla fall glädjebeskedet från Barcelona att de utnyttjade en option i spelaravtalet som innebär att hans kontrakt förlängdes fram till 2006.
- Guldbollen är ett individuellt pris, men samtidigt inte. Du har inte vunnit detta ensamt. Det är spelare runt omkring som gjort det möjligt, både i landslag och klubblag.
- Man får inte glömma att där är fler som egentligen ska vara med och hålla den när man tar emot den. Det är ett lagspel vi sysslar med.
På frågan vad han värdesatte mest under året kom svaret ändå blixtsnabbt:
- Att jag tackade ja till landslaget igen...