Minnesmärke avtäckt på 100-årsdagen

Lördagen den 18 december 2004 fyllde Svenska Fotbollförbundet 100 år. På dagen och klockslaget (kvart över tre) firades detta med att avtäcka en minnesplatta nära den plats där SvFF grundades 1904. Minnesplattan avtäcktes av Lars-Åke Lagrell och SvFF:s styrelse, i närvaro av flera av de 24 klubbar som var med och bildade förbundet och ännu är aktiva inom fotbollen.

Minnesmärket i brons har utformats av konstnärinnan Annie Winblad-Jakubowski:
- Jag är väldigt glad och stolt att ha fått det här uppdraget, och minst lika glad är min son som älskar fotboll! Själva plaketten har samma proportioner som en fotbollsplan, och bollen är gjuten i brons efter en gammal fin modell med snörning, säger Winblad-Jakubowski om minnesplattan.

Den ursprungliga platsen där SvFF grundades, Kungliga Gymnastiska Centralinstitutets lokaler i hörnet Hamngatan/Beridarebansgatan, finns dock inte kvar, varför minnesmärket har placerats på fasaden på det hus som står närmast, vilket är det femte höghuset, Sergels Torg 12 i centrala Stockholm.

Lars-Åke Lagrell och hedersledamoten Bengt Ågren vid avtäckningen av minnesplatten