Herr: Rosenberg målskytt i debuten

Markus Rosenberg, målskytt i debuten mot SydkoreaSverige spelade oavgjort 1-1 mot Sydkorea i årets första landskamp. Det svenska kvitteringsmålet gjordes av inhoppande landslagsdebutanten Markus Rosenberg, i ett läge där de svenska försäsongsbenen tröttnat rejält.
- Vi får vara nöjda med oavgjort idag, koreanerna var klart bättre i andra halvlek. Positivt var att vi ändå inte släppte till många chanser bakåt, och att det var starkt av att orka komma igen och kvittera, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Nästan 10.000 koreaner fanns på läktarna för att stödja sitt lag, och de fick se en tempostark och relativt välspelad första halvlek. De svenska spelarna befinner sig träningsmässigt i olika stadier av försäsong, men klarade ändå uppgiften bra att stå upp mot en erkänt tempostark motståndare i god matchform. För Sydkorea var detta var den fjärde landskampen på en månads tid för Korea, efter seger mot Tyskland, förlust mot Colombia och oavgjort mot Paraguay).
I andra halvlek tröttnade Sverige markant, och Korea tog ledningen i den 70:e minuten genom Chung Kyung-Ho. Korea hade problem att skapa klara målchanser mot det utmärkta svenska försvaret, så Chung Kyung-Ho laddade och sköt utifrån, en helt otagbar kanon högt invid stolpen från dryga 20 meter.
I det svenska målet gjorde Eddie Gustafsson annars en utmärkt insats på de avslut de rödtröjade koreanerna fick till.
Fredrik Berglund i duell med Park Jae-HongMed orken på upphällningen och underläge i matchen satsade Lagerbäck/Andersson på att byta in två offensiva spelare för de sista 20 minuterna. Allsvenskans skyttekung Markus Rosenberg fick landslagsdebutera i den 72:a minuten, och behövde bara drygt 10 minuter för att göra ett patenterat mål.
Passningen kom i djupet från Niclas Alexandersson, och Rosenberg tog med sig bollen i farten, höll starkt undan sin bevakare Kyung-Ryul och sköt i sedan steget när han bröt in i straffområdet, Bollen rullade prydligt in invid målvaktens vänstra stolpe, ett mål som väl kändes igen från Allsvenskan 2004.
1-1 stod sig, och Sverige får sett över hela matchen vara nöjda. Första halvlek var jämn, medan de svenska spelarna i andra i riktigt orkade hänga med i koreanernas tempo. Fullt naturligt, med tanke på att den nordiska försäsongsträningen just dragit igång. Laget visade också moralisk styrka när man orkar komma igen efter koreanernas sena ledningsmål.
Nästa match spelas på onsdag kväll (torsdag morgon svensk tid), mot Mexiko i San Diego.
22 januari kl 19.30 (04.30 söndag, svensk tid)