Kronprinsessan Victorias pokal nya trofén

Lagom till Damallsvenskans start får lagen en ny mästerskapspokal att spela om - Kronprinsessan Victorias Pokal.

Konstnärinnan Klara Schmidts design och utförande har resulterat i den skapelse som presenterades på Damupptaktsträffen i Stockholm på tisdagen. Klara, som går sista året på Konstfacks metallformgivningsutbildning, säger så här om sitt konstverk:
- Tanken är att den ska vara lite som en jordglob, där vinnarna får sina namn på den som ett bevis på att de tillhör världseliten. Idén har varit en liten lättare form än andra pokaler med tydlig grepppfunktion. Globen, eller bollen, är i silver och pokalen i övrigt innehåller blandat material.
- Det är verkligen jättekul och en ära att få göra den här pokalen, även om den inte ingår som en del i min utbildning, fortsätter Klara som utexamineras den 11 maj.

Pokalens boll är gjord av silver. Bollen roterar kring sin axel som en jordglob och sitter på en fot av gjuten aluminium som eloxerats i grafit.

De allsvenska segrarna erhåller en inteckning i pokalen, som sedan vandrar under obegränsad tid mellan de svenska mästarinnorna. Segrande lag erhåller därutöver en miniversion att behålla för tid och evighet.

Fakta om Kronprinsessan Victorias Pokal
Mått:
Höjd - cirka 60 cm
Bollens diameter - cirka 20 cm
Vikt - cirka 6 kg
Material:
Pokalens boll är gjord av silver
Pokalens axel och fot är av gjuten aluminium som anodiserats
Formgivare:
Klara Schmidt
Klara Schmidt med Kronprinsessan Victorias Pokal