TU beslut 18 oktober 2005

Svenska Fotbollförbundets Tävlingsutskott (TU) har vid sammanträde den 18 oktober 2005 fattat beslut i följande ärenden.

Arrangemangsärenden

Hammarby, 12/9 Örgryte IS - Hammarby, Allsvenskan.
Förseelse: för föremål som kastades in på plan.
Påföljd: 5.000kr

AIK, 25/9 AIK - GAIS, Superettan.
Förseelse: för föremål som kastades in på plan.
Påföljd: 10.000kr
Hammarby, 26/9 Hammarby - Assyriska Föreningen, Allsvenskan.
Förseelse: för antändande av pyrotekniska pjäser.
Påföljd: 5.000kr


Malmö FF, 26/9 IFK Göteborg - Malmö FF, Allsvenskan.
Förseelse: för antändande av pyrotekniska pjäser.
Påföljd: 5.000kr

Bestraffningsärenden

Tränare Tom Prahl, Malmö FF, Allsvenskan.
Förseelse: anmäld för olämpligt uppträdande.
Påföljd:
tillrättavisning
Djurgårdens IF FF, 3/10 Djurgårdens IF FF - Halmstads BK, Allsvenskan.
Förseelse:
Det är visat i matchen att Djurgården-supportrar antänt c:a 15-20 rökfacklor, c:a 15 bengaliska eldar och c:a 5 smällare. Tartanbanorna fick skador av de brinnande bengalerna. Gräsmattan sveddes något av två bengaler. Kraftig rökutveckling förekom, vilket även gjorde det omöjligt att identifiera de skyldiga. Dessutom kastades mynt mot assisterande domare 1. Inget av mynten träffade. För dessa händelser ansvarar Djurgårdens IF FF och ska därför åläggas böter.
Påföljd: 30.000kr

AIK, 3/10 Västerås SK FK - AIK, Superettan.
Förseelse: Det är visat i ärendet att supporters antände ett 15-tal pyrotekniska pjäser på läktaren, c:a 2000-3000 supportrar tog sig in på innerplanen efter slutsignalen. Tre personer skadades i samband med att planen intogs. Spelarna utsattes för viss säkerhetsrisk. Att fyra bengaler och fem fyrverkeripjäser antändes i folkmassan på planen. Stora risker förelåg för att något allvarligt kunnat hända. TU ser därför mycket allvarligt på händelsen. Att supportrar klippte och brände sönder ett av målen, samt att supportrar vandaliserade reklamskyltar och gräs på spelplanen samt slog sönder hörnstolpar. För dessa händelser ansvarar AIK och ska därför åläggas böter.

AIK har inför matchen genomfört ett flertal åtgärder för att fullgöra sitt ansvar. TU anser att det härigenom föreligger förmildrande omständigheter.

Påföljd: 100.000kr