TU beslut 22 november 2005

Svenska Fotbollförbundets Tävlingsutskott (TU) har vid sammanträde den 22 november 2005 fattat beslut i följande ärenden.

Arrangemangsärenden

GAIS, 30/10 Landskrona BoIS - GAIS, kval till Allsvenskan.
Förseelse: för antändande av pyrotekniska pjäser samt för att supportrar beträtt spelplanen.
Påföljd: 10.000kr

Landskrona BoIS, 30/10 Landskrona BoIS - GAIS, kval till Allsvenskan.
Förseelse: för att supporter beträtt spelplanen.
Påföljd: 5.000kr

Bestraffningsärenden

Malmö FF, 23/10 Malmö FF - Hammarby, Allsvenskan.

Förseelse: TU konstaterar i ärendet att supporter i den 30:e minuten kastat ett 20-30 tal kortlekar in på plan samt i den 75:e minuten ytterligare ett 20-30 tal. En av kortlekarna träffade en av de assisterande domarna; ingen skada uppstod. Dessutom antändes pyroteknik på läktaren.
Påföljd:
15.000:-

Helsingborgs IF, 17/10 IF Elfsborg - Helsingborgs IF, Allsvenskan.
Förseelse: När matchen startat kommer det c:a 15 Helsingborgssupportrar (C-supportrar) till bortasektionen på läktaren. De hoppar mot staketet och rister i detsamma för att försöka starta bråk på arenan. Polisen ser till att det finns vakter i ingemansland direkt när dessa tendenser uppmärksammas. Strax före halvlek krossas en ruta på bortasektioneringen. Andra halvlek startar och det är ganska lugnt, förutom att supportrarna hela tiden gör utfall med händer och glåpord mot vakter på innerplan. När matchen är slut vägrar de 15 supportrarna att lämna arenan, och de får även med sig en del av övriga supportrar som stannar kvar på sektioneringen. Dessa personer utbrister sin besvikelse mot sitt eget lag. Efter c:a 30 minuter finns supportrarna fortfarande kvar på sektioneringen. En av supportrarna ger sig på egen supporterpolis, och poliser måste hjälpa den överfallne supporterpolisen. Viss tumult uppstår.

För dessa händelser ansvarar Helsingborgs IF och ska därför åläggas böter.

Helsingborgs IF har inför, under och efter matchen genomfört ett flertal åtgärder för att fullgöra sitt ansvar och därigenom förhindrat att något allvarligt hände. TU anser att därför föreligger förmildrande omständigheter.

Påföljd: 20.000:-

Hammarby, 23/10 Malmö FF - Hammarby, och 17/10 Hammarby - IFK Göteborg, Allsvenskan.
Förseelse: TU konstaterar att supporters i matchen Malmö - Hammarby antände ett stort antal pyrotekniska pjäser på läktaren - 10 bengaler, ett 25-tal fyrverkeriknallar och 8 färgade rökfacklor. En supporterflagga tog eld, men släcktes snabbt. Inga skador uppstod.

I matchen Hammarby - IFK Göteborg kastades 4 tomtebloss, en tuschpenna och ett mindre antal mynt in på planen. Ett av mynten träffade en assisterande domare på vaden. Dessutom antändes ett stort antal pyrotekniska pjäser på läktaren - en rökfackla, en lysraket, ett hundratal tomtebloss och ett 20-tal bengaler.

Påföljd: 40.000:-

Freddy Borg, Östers IF, Superettan.
Förseelse:
utvisad för grov förseelse
Påföljd: avstängning vid ett matchtillfälle nämligen matchen i Allsvenskan den 2 april 2006.