Lars-Åke Lagrell om VM-biljetterna

I ett par dagars tid har Sportbladet skrivit om biljetterna till sommarens fotbolls-VM, utifrån helt egna ståndpunkter och på ett felaktigt sätt.

När ansökningarna avslutades i tisdags så fanns det önskemål från Sverige att köpa över 304.000 biljetter. Drygt 98.000 söktes till matchen Sverige-Paraguay i Berlin, på en arena som tar cirka 65.000 åskådare. Sveriges tilldelning från början var drygt 12.000 biljetter, därefter har vi lyckats få fler.

Alldeles oavsett hur många biljetter vi till slut får till Sverige blir oerhört många utan biljett. Alla dessa - och det är oerhört många från vår egen rörelse - blir givetvis besvikna. Speciellt nu när VM avgörs i ett grannland. Alla länder kämpar med samma problem. Det finns inte biljetter till alla.

Svenska Fotbollförbundets styrelse har tagit ett principbeslut när det gäller fördelningen av de svenska VM-biljetterna:
1) Två tredjedelar ska säljas till allmänheten.
2) Större delen av den återstående delen av biljetterna säljs till eldsjälar i föreningar och distrikt, som vi inom svensk fotboll tycker skall ges en viss möjlighet att få se VM för allt de gjort och gör för fotbollen. I den här gruppen ingår också biljetter till våra spelare i landslaget.
3) En mindre pott går sedan till de samarbetspartners (dit hör även Aftonbladet - som dessutom kommit tillbaka till oss med önskan om att få köpa fler biljetter) som ekonomiskt stöttar förbundet och ger oss förutsättningar att utveckla vår fotboll. Ett antal företag har denna möjlighet i sina avtal med förbundet, varav många stöttat fotbollen i såväl med och motgång.

Detta har beskrivits "att förbundet behåller mer än hälften av alla biljetter" och att ointresserade sponsorer - "gubbar i slips och kavaj" - får hälften av biljetterna.

För svensk fotboll är alla lika viktiga. Men hur vi än gör i detta fall blir många besvikna. Det finns för få biljetter helt enkelt.

Lars-Åke Lagrell
Ordförande
Svenska Fotbollförbundet
Fakta om VM-biljetterna: Minst två tredjedelar lottas ut