Elitlicens i fara för fem

Fem elitlag, varav två på damsidan, riskerar sin elitlicens för 2007.
-Värst är det för damlagen, säger Khennet Tallinger, ordförande i förbundets licensnämnd.
Allsvenska Örgryte och superettalagen Falkenberg och Umeå, har redovisat ett minus i eget kapital till Svenska Fotbollförbundets licensnämnd, och ska nu till den 5 april komma in med en trovärdig handlingsplan för att erhålla elitlicens för spelåret 2007.
Damallsvenskt möte MFF-SSKDet är ännu värre för de damallsvenska lagen Sunnanå SK och Malmö FF. De avkrävdes redan ifjol en trovärdig handlingsplan, som uppenbarligen inte kunde rätta till siffrorna. Båda klubbarna måste nu lämna in ett periodiserat bokslut per den 31 augusti till Licensnämnden. Pekar detta också på minus i eget kapital får de ingen elitlicens 2007, utan flyttas då ned en division.
Minus 9,8 miljoner kronor i eget kapital redovisar ÖIS, Umeå -1 miljon och Falkenberg -300.000 kr. Sunnanå SK har ett minus på 800.000 kronor och Malmö FF Dam -500.000 kronor.
- Jämfört med ifjol är det ett litet steg tillbaka, då redovisade bara Degerfors underskott i eget kapital, säger licensnämndens ordförande Khennet Tallinger.
Fler föreningar kan fortfarande drabbas, eftersom nämnden baserar sitt beslut på de siffror föreningarna själva redovisat. Licensnämnden går nu igenom föreningarnas årsredovisningar och det är fullt möjligt att nämnden kommer fram till ett annat resultatet än föreningen och att fler därmed kan komma att avkrävas på handlingsplan. Därför kan inte alla klubbar ges klartecken ännu.
- Min bedömning i dagsläget är att det är mest bekymmersamt för damlagen, eftersom de redan ifjol var på vår lista, säger Tallinger.