SEF: Fredin, Vaihela, Hagblom in i styrelsen

Föreningen Svensk Elit Fotboll (SEF) höll sitt årsmöte på fredagen i Stockholm. Bo Lundquist (Djurgården) omvaldes som ordförande och nyval blev det för Sten-Inge Fredin, Helsingborgs IF, Seppo Vaihela, IFK Göteborg samt Urban Hagblom, GIF Sundsvall.

Dagen före den Allsvenska premiären höll Svensk Elit Fotboll (SEF) sitt årsmöte, sedvanligt, på ett hotell i Stockholm. Lagom till mötet så löstes den första TV-knuten upp i och med att TV4 nu ska sända Allsvenska lördagsmatcher, äger rättigheter till två magasin (söndag-måndag) samt samtliga matcher i Superettan.
Sten-Inge Fredin, Helsingborgs IF, Seppo Vaihela, IFK Göteborg och Urban Hagblom från GIF Sundsvall valdes in i styrelsen. Avgick gjorde Bengt Sjöholm, Halmstads BK (som avgått som ordförande för HBK), samt Benno Lindblom, Frölunda, Birger Jonsson, Västerås SK, främst beroende på att deras lag åkt ur Superettan.
Vid årsmötet klubbades också fördelningen av elitklubbarnas del av inkomsterna från fotbollens tv-avtal igenom och det blev helt enligt det förslag som låg:
1. Av de 160 miljoner kronor som klubbarna i allsvenskan och superettan får går 128 till allsvenskan.
2. Varje allsvenskt lag garanteras sex miljoner kronor. Sedan fördelas en del, 20 miljoner, efter tv-exponering och en del, 24 miljoner, efter placering i allsvenskan.
3. När det gäller exponering får båda lagen i "veckans match" pengar, varav hemmalaget 55 procent.
4. Premierna efter placering i allsvenskan pendlar mellan 4,4 miljoner till segraren och 150 000 kronor till sista lag.
Ärsmötet präglades av optimism inför en spännande säsong. (SvFF-TT)