TV4 köpte allsvensk lördagsmatch och Superettan

TV4 försäkrade sig om en stor del av den svenska fotbollens tv-rättigheter, när en del av förhandlingarna blev klara på fredagen. Bland annat kommer kanalen, förutom all damfotboll, sända en allsvensk herrmatch direkt på lördagar kompletterad med Superettan. Lägg därtill att man sedan tidigare sänder spanska och italienska ligafotbollen så blir TV4 den stora fotbollskanalen. Lördagens Allsvenska premiärmatch mellan Gais och Örgryte sänds i TV4+ med kickoff kl 13.30.

För 30 dagar sedan köpte det schweiziska företaget Kentaro tv-rättigheterna för svensk fotboll av Svenska Fotbollförbundet, SEF och EFD för åren 2006-2010. Sedan dess har företaget förhandlat med de olika svenska tv-bolagen om rättigheterna, och på fredagen blev en del klart i vilka kanaler de olika delarna av svensk fotboll hamnar i de närmaste fem åren.
TV4 blir nu en ännu större fotbollskanal, genom att:
1. visa en direktsänd allsvensk herrmatch på lördagar,
2. ha rättigheterna till samtliga matcher i Superettan, som företrädesvis kommer att visas i Sport-Expressens tv-kanal men även kunna komplettera TV4:s lördagssändningar,
3. samtliga damlandskamper och Damallsvenskan,
4. svenska cupen,
5. övrig nyhetsrätt kring landslagsfotbollen och all svensk fotboll,
6. ett söndags- och ett måndagsmagasin.
Sedan tidigare har TV4 rättigheter till den spanska och italienska fotbollen, som företrädesvis sänds i TV4+. På grund av att förhandlingarna dragit ut på tiden så visas lördagens allsvenska premiärmatch i TV4+ och därför kommer också det totala utbudet först att vara komplett efter VM i sommar.
- Det här är ett historiskt avtal för TV4 och svensk fotboll. Det är oerhört glädjande att vi har kunnat säkerställa riktigt bra svensk fotboll till tv-tittarna, och att avtalet innebär att vi ända fram till år 2011 kan erbjuda svensk toppfotboll i TV4, säger TV4:s vd Jan Scherman till tv4.se.

Vi återkommer med mer detaljer om övriga tv-rättigheter när dessa förhandlingar är klara. De kommer omedelbart att publiceras på http://www.svenskfotboll.se.