Hasse Berggren: "Jag gör ju mina tio mål per år"

Omgång efter omgång, vecka ut och vecka in, månad ut och månad in, år ut och år in.
Hasse Berggren är en ständigt aktuell allsvensk spelarprofil. Nu i BK Häcken.
- Ja, jag gör ju min tio mål per år, och har så gjort ett tag så det stämmer väl, skrattar Hasse.

Det är dagen efter det att Häcken spelat 2-2 mot Elfsborg på Borås Arena. Hasse Berggren gjorde båda Häckens mål, klassiska Berggren-mål, mot den klubb där han spelat tidigare i fyra säsonger.
Hasse, 33, är ett proffs ut i fingerspetsarna. Klubbarna som värvar honom vet vad de får: en stabil, rutinerad och erfaren anfallsspelare som gör många mål. På fem matcher i år redan fyra mål. I en allsvensk fotbollsvärld där många forwards kommer från Brasilien, England, Island eller andra länder är detta viktigt inte bara för Häcken utan även för svensk fotboll.
Hyllar Torbjörn Nilsson
- Jag har lätt att anpassa mig när jag byter klubb. Man måste vara professionell och ge det man har, och det har jag alltid gjort och kommer alltid att göra. Det är intressant med Häcken, som har ambitioner och resurser att sikta högt, säger Hasse.
Den klassiska svenska forwarden är det annars lite brist på. Berggren och Niklas Skoog är väl typen för dessa.
- Jag tycker det är bra initiativ som Torbjörn Nilsson tagit, med att skriva en bok om forwardsspelet för att försöka få igång lite mer verksamhet i klubbarna. Jag tycker Afonso och de övriga utländska anfallsspelarna som spelar i Allsvenskan är underbara att titta på och lära sig av, men vi måste nog jobba lite mer i svensk fotboll på forwardssidan.

HASSE BERGGREN
Född
1973-02-18
Längd/Vikt 187 cm/86 kg
I BK Häcken sedan 2006
Moderklubb Norrsundets IF
Allsvenska matcher innan denna säsong 148
Allsvenska mål innan denna säsong 58
Matcher denna säsong 5
Mål 4
Målgivande passningar 0
Varningar 0
Utvisningar 0

"Många talanger försvinner"
- Det är klart att klubbarna, som jagar resultat, ser det som mer nödvändigt att ta in anfallsspelare än andra positionsspelare och det beror på prislappen. Många unga talanger från Sverige försvinner ju också utomlands tidigt.
Hasse har lång erfarenhet av allsvensk fotboll - och norsk.
- Allsvenskan är avsevärt mycket bättre än för 6-7 år sedan. Då hade vi kanske 12-13 allsvenska spelare i trupperna, idag är det betydligt fler. Lagen spelar inte längre likartad fotboll, och det är ett intensivare tempo. Att vi inte lyckats i Europa är en sak, men Allsvenskan är bra mycket bättre än tidigare.
Hjälper de yngre
- Det är också väldigt viktigt att spelare som Teddy Lucic, Anders och Mathias Svensson, Niclas Alexandersson och återvändarna i Malmö vänder hemåt efter utlandskarriären. Ja, och sen kanske den bästa av alla, Henrik Larsson i sommar. Det är klart att Allsvenskan blir bättre av det, säger Hasse.
Hasse försöker själv hjälpa de yngre anfallsspelarna i Häckens trupp, och i de andra klubbarna han spelat i.
- Jag är inte den snabbaste, det är ju inte Skoog heller, men vi har ju en del tips på hur man ska vända, försöka hålla boll och komma till avslut. Det räcker inte bara med att vara snabb och målfarlig, säger Hasse.
Bra atmosfär
Berggren tycker att atmosfären på de allsvenska planerna är bra, både mellan spelare och domarna.
- Jag läste en intervju med en yngre spelare som kommit hit i år som tyckte att det var för snällt och att det behövdes mer tuffhet. Det tycker inte jag. Visst slängs det käft emellanåt, så är det i stridens hetta, men mer är det inte och ska inte vara heller. Vi har ett ansvar på plan, vi är föredömen för de unga. Då ska man inte hålla på med en massa strunt, säger Hasse.
62 mål
Med åren har träningsdosen ökat. Hasse och Teddy Lucic har fått känna på tuff vinterträning med mycket styrketräning i Häcken.
- Vi är lite för mycket träningsfixerade i Sverige, och det är inte så konstigt med så lång försäsong. Även om de unga spelarna har en väldig nytta av all träning så vore det bra med lite mer inriktning på själva matchmomentet. Det är trots allt där poängen fördelas, säger Hasse.
Hasse har nu spelat 153 allsvenska matcher för Gefle, Hammarby, Elfsborg och BK Häcken. Hela 62 mål har det blivit. Det är ett snitt på över ett mål var tredje allsvensk match - och det är ju ett enormt facit.
- Fler ska det bli. Det är jätteroligt just nu för det känns som om alla lag kan slå alla. Så var det inte förr om åren, då var det större skillnad på de bästa och de lagen som var lite lägre placerade i tabellen, slutar Hans Berggren, profilernas profil i Allsvenskan.
Se även:
>
Två av Berggren mot Elfsborg