Lagrell omvald till 16:e året

Lars-Åke Lagrell omvaldes som ordförande för Svenska Fotbollförbundet vid årsmötet på lördagen i Stockholm, och Värmlands Fotbollförbunds ordförande Annelie Larsson valdes in som ny i styrelsen.
- Jag tackar för förtroendet, och tro mig, det är lika roligt varje gång, sa Lagrell som nu går in på sitt 16:e ordförandeår. Lennart Johansson ersätts av Bengt Madsen som valberedningens ordförande.

Omvalet innebär att Lagrell nu tangerar Gunnar Lange (1953-69) som den ordförande som suttit längst i Fotbollförbundets historia.

Annelie Larsson blev det enda nyvalet till förbundsstyrelsen, och hon ersätter Mats Aronsson som avböjt omval. Annelie är ordförande i Värmlands Fotbollförbund.

- Det ska bli väldigt spännande och det är en ära att ens bli tillfrågad, kommenterade Annelie Larsson.

Styrelsens utseende blir nu så här: Lars-Åke Lagrell (ordförande), Björn Ahlberg, Susanne Erlandsson, Generalsekreterare Sune Hellströmer samt Gillis Persson, Börje Sandgren, Kenneth Håkansson och Annelie Larsson.

I övrigt blev det omval rakt av utom på en punkt: Lennart Johansson slutar som Valberedningens ordförande, vilket han varit i 15 år, och i hans ställe valdes Bengt Madsen.

Nationalarenan avklarades på den extra ordförandekonferens som hölls på förmiddagen, och årsmötet ställde sig bakom den avsiktsförklaring som ordförandekonferensen gav fullt ut för arenabygget.

- Vi har arbetat intensivt med Nationalarenan, där Sune Hellströmer är den ansvarige för oss och TV-avtalet som jag har hand om. TV-avtalet har dragit ut på tiden, men nu fick vi en islossning i och med att TV4 köpte en hel del rättigheter på fredagen, så det kommer att lösa resten inom kort. Jag är väldigt tacksam över det utmärkta samarbetet med Bo Lundquist (SEF) och Susanne Erlandsson (EFD) som vi har och har haft i tv-frågan.

- Jag är besviken på tv-bolag som kan satsa 150 miljoner på två veckors sändningar från ett tvåveckorsevenemang men sedan bara är beredda att lägga tio miljoner på svensk fotboll som pågår hela året.
- Men det viktigaste för oss i fotbollen är att vi internt kan hålla ihop. Om det blåser och skrivs en massa saker om oss får vi leva med, det viktigaste är att det inte kommer inifrån fotbollen. Och jag känner att vi har stöd för vårt arbete, och det känns väldigt, väldigt bra, menade Lars-Åke Lagrell vidare.

Lagrell, och årsmötesordföranden Lars-Christer Ohlsson (till vardags vd för UEFA) berörde båda problematiken med de starka klubbarna i Europa, den så kallade G14-gruppen som hotar framtida landslagsturneringar och landskamper eftersom man vill ha betalt, och spelarna försäkrade när de ska släppas till sina landslag. Detta kommer inte många förbund ha råd med.

- Vi pratar enskilt med klubbarna, inte med G14 som grupp. De har redan idag 80 procent av alla intäkter som UEFA har exemplevis på Champions League. Och de tycker landslagen kan spela sina matcher komprimerat efter att alla ligor avslutat sitt spel, och inte under deras säsong. Jag kan förstå om de vill ha spelarna försäkrade mot skador, men den ersättningsnivå de lägger fram är något vi inte kan gå med på. UEFA och FIFA, Svenska Fotbollförbundet och andra nationsförbund är överens och kommer att se till att skydda landslagsverksamheten. Titta vilken betydelse svenska landslaget har för svensk fotboll och vad det skulle betyda om den hotades, menade Lars-Christer Ohlsson.

Förbundskapten Lars Lagerbäck var också inne på denna problematik i sitt anförande som handlade om VM-förberedelser - där han tackade fotbollsrörelsen för det stöd han får för sin verksamhet.

- Det är viktigt att vi inser att vi är en liten fotbollsnation och att vi måste hålla samman för att behålla och stärka vår position. Det nu startade elitprojektet är viktigt för oss, menade Lagerbäck.

I övigt kan konstateras att SvFF gjorde en vinst på 1,3 miljoner kronor 2005. Alla andra kurvor (antal spelare, klubbar, publik) pekar uppåt. På en bild redovisades att herrlandslaget drog in ca 97 miljoner till svensk fotboll 2005.

Ett 70-tal trotjänare fick också sina välförtjänta medaljer, bland andra Jan Åkesson, Hidinge IF, som varit styrelseledamot i sin förening i 47 år! Han erhöll förtjänsttecken i guld.

Läs om alla medaljörer på annat ställe. Och "årets förening" i svensk fotboll (se annan plats), Ronneby BK, hyllades rättmätigt.