Nya Nationalarenan vid Solna Station

Nattlig vy över nya arenanSvenska Fotbollförbundet, Solna stad, Peab, Fabege och Jernhusen är överens om ägandet, driften och finansieringen av Sveriges nya nationalarena för fotboll.
Med en placering på idag obebyggd mark vid Solna Station blir det möjligt att skapa en modern arena för fotboll, konserter och stora evenemang.
Därmed kan också landskamper och övriga fotbollsmatcher spelas på Råsunda utan störningar under byggtiden 2006-2010.

större bild]" style="width: 185px;" class="right" />Svenska Fotbollförbundets ordförandekonferens har idag enhälligt ställt sig bakom överenskommelsen.
- Fotbollsrörelsen har idag skrivit ett nytt stort och viktigt kapitel i svensk fotbollshistoria i och med beslutet om tillkomsten av nya Nationalarenan. Nationalarenan ska stå klar senast 2011 som både möter de behov som svensk fotboll har och som tillfredsställer marknaden för konserter och andra stora arrangemang i stockholmsregionen. Arenan kommer att kosta ca 1,8 miljarder kronor och ägarna kommer att skjuta till ca 900 miljoner kronor säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.

I korthet går beslutet ut på följande:

  • SvFF tillsammans med Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab går in som partners i projektet för att bygga, äga och driva arenan.
  • SvFF kommer att sälja nuvarande Råsunda fotbollsstadion, ersättningen kommer att vara en del i finansieringen av nya arenan.
  • Valet av plats blev till slut Solna Stations-området. Hela området kommer att moderniseras och harmonieras med den nya Nationalarenan som en knutpunkt.
  • AIK Fotboll är positiva till spel på den nya arenan och medverkar aktivt i projektet för att det ska bli klubbens nya hemvist.

större bild]" style="width: 185px;" class="right" />- Jag känner stor stolthet över att Europas modernaste arena för fotboll, konserter och andra stora evenemang kommer att byggas i Solna. Jag känner dessutom en alldeles speciell glädje över att det projekt som min företrädare Anders Gustâv mest av allt ville genomföra, nu blir verklighet. Den nya Nationalarenan kommer ytterligare att stärka Solnas varumärke, både som en framstående idrottsstad och som den bästa miljön för omfattande tillväxt och privata investeringar säger Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Byggföretaget Peab blir en partner i projektet.
större bild]" style="width: 185px;" class="right" />- Vi ser fram emot att vara med vid den fortsatta utvecklingen i Solna stad. Att den nya Nationalarenan i fotboll byggs i Solna gör att attraktionskraften ökar ytterligare i området. Förutom själva arenan har Peab för avsikt att bidra till den fortsatta utbyggnaden av Solna genom att bygga bostäder, kommersiella lokaler och annan byggnation som efterfrågas, säger Peabs vice vd Anders Elfner.

Jernhusen, som äger markområdet där arenan ska finnas:
- En ny Nationalarena ökar fokus på den nya stadsdelen Solna Station. Vi får möjlighet att utveckla hela vårt område Solna Station som kommer att bli ett av de mest intressanta i Storstockholm, konstaterar Per Berggren, VD för Jernhusen.
större bild]" style="width: 185px;" class="right" />Därmed kan Sverige, Solna och hela Stockholmsregionen ta upp kampen om de största fotbollsmatcherna, konserterna och andra stora arrangemang som idag hamnar i andra städer och länder.
Nationalarenan kommer att kunna ta emot 50.000 fotbollsfans med högt ställda krav på upplevelse, komfort och service. På konserter blir kapaciteten upp till 57.500. Arenan är en utomhusarena för året runt bruk med stängningsbart tak.
- Vi välkomnar Stockholm Stad om de vill vara med framöver, men i dagsläget har vi en finansiering av projektet där Stockholm inte finns med, säger Sune Hellströmer, SvFF.s generalsekreterare.

Bakgrund/arenor
1971 byggdes Scandinavium i Göteborg, då den modernaste inomhusarenan i sitt slag.
1989 tillkom Globen med helt nya förutsättningar.
1997 byggde finländarna Hartwall Arena, med ett nytt kommersiellt koncept.
2000 byggdes Idrætsparken i Köpenhamn om efter nya tidens behov, bland annat med tak.
2010-2011 står den nya Nationalarenan i Solna klar.
Not: Genom att högerklicka på "större bild" under illustrationerna kan högupplöst version sparas ner till din hårddisk.

FAKTA OM NYA NATIONALARENAN

större bild]" style="width: 185px;" class="right" />Färdigbyggd 2010-2011
Publikkapacitet
fotboll: 50.000, konsert: 20.000-57.500
Säsong
året runt, hela arenan är uppvärmd och har stängningsbart tak
Utformning
uppfyller FIFA:s och UEFA:s tekniska rekommendationer för fotbollsarenor. Planstorleken och måttet på det öppningsbara taket är 68 x 105 meter, takhöjden är 33 meter.
Ägare och partners
SvFF, Solna stad, PEAB, Fabege, Jernhusen
Byggkostnad Cirka 1,8 miljarder kronor
större bild]" style="width: 185px;" class="right" />Evenemang
landskamper, Allsvenskan, cupmatcher, cupfinaler, konserter, stora evenemang
Målsättning
Uppfylla FIFA/UEFA-standard. Europas modernaste arena för fotboll, konserter, och stora evenemang
Första verksamhetsåret:
45 stora evenemang, 1,2 miljoner besökare
Övriga faciliteter
Hotell: >250 rum
Restauranger: Den största med plats för 2.000 gäster. Kongress- och konferenslokaler