Petter Andersson: Vi viker inte ner oss längre

När Allsvenskan går till sommarvila leder Hammarby serien - "Bajen" som brukar betrakta sig själva som starkast på hösten.
- Vi har skaffat oss ett bra utgångsläge och det ser bra ut. Men jag tror att det kan bli riktigt jämnt till slut, det känns som om det är många lag som kan vara med i toppstriden, säger Petter Andersson, en av de största allsvenska löftena och Hammarbyprofil.

Ljusvattnets Henry, Petter Andersson.Petter kom från Ljusvattnet till Hammarby 2003, och hann med en match den säsongen i Allsvenskan. Sedan dess har han missat endast en allsvensk match och det var ifjol när han petades vid ett tillfälle. Han har gjort sammanlagt elva allsvenska mål (ett i år hittills). Och han är bara 21 år och tillhör U21-landslagets stomme - mitt i en utveckling!
Gillar konstgräs
Petter var en av hela Royal Leagues bästa spelare i vintras.
- Konstgräset passade mig. Det har inte gått lika bra sen i Allsvenskan, men planerna har ju inte varit bra, och det har inte varit till fördel för mig.
Sin ungdom till trots är han nu etablerad, rutinerad och medger själv att han inte är lika nervös längre inför de allsvenska matcherna.
- Det var lite stort tidigare och jag var lite stressad. Nu känns det bättre både med spelet och livet utanför fotbollen, säger Petter.
"Spanien lockar"
Han tror själv att "Bajens" starka inledning beror på att man spelar med samma lag sedan ett tag, att Paulinho nu hittat sin roll och att Peitur Marteinsson kommit tillbaka.
- Även om vi inte spelar riktigt bra viker vi inte ned oss längre utan krigar alltid matcherna ut. Det ger resultat.
Men nu gäller det U21. Där har han med sig Fredrik Stoor, Björn Runström och Erkan Zengin från Hammarby - en kvartett som trots sin ungdom betyder mycket för Hammarby. Petter har totalt spelat 2 A-landskamper, hela 18 U21-kamper, 18 J-kamper och 4 pojklandskamper.
En del säger att han påminner om en ung Fredrik Ljungberg.
- Jag har hört det någon gång, säger Petter.
Söderberg: Kan gå långt
Då kanske Petter spelar VM och Champions Leaguefinal om åtta år, det vill säga 2014, precis som Fredrik…
- En kvick spelare, med bra teknik, speluppfattning och är försedd med bra "motor". Som alla unga spelare handlar det om att få kontinuitet erfarenhet och våga kliva fram trots sin unga ålder. Petter har mycket goda förutsättningar för att gå långt, säger förbundskaptenen Tommy Söderberg.
Petter siktar på fler A-landskamper (USA-turnén i januari 2005) än de två han har.
- Det är självklart att när nu VM är på gång så inser man hur stort A-landslaget är och ett sånt mästerskap kittlar. Men nu gäller Hammarby för mig och kanske så småningom proffslivet i Europa. Skulle man få välja lockar den spanska fotbollen, den är härlig men man vet ju inte om man klarar av den.
"Högre kvalitet än tidigare"
Vilken klass håller Allsvenskan? Många har en åsikt att den är sämre än tidigare.

- Det var väl på väg lite ned men nu med alla hemvändarna så har intresset ökat igen och därmed kvaliteten. Anders Svensson, Alexandersson, Selakovic, Lucic, ja, det är många kvalitetsspelare som kommit hem och nu väntar vi på "Henke" Larsson. Jag tror nog Allsvenskan är bättre än tidigare.
Petter och "Bajen" har fått fler tävlingsmatcher i och med deltagandet i Royal League.
- Jag tror vi måste spela fler matcher för att höja kvaliteten. Det känns ju lite fel att Superettalagen spelar fyra seriematcher fler än vi i Allsvenskan. Men hur det ska lösas med fler eller färre lag vet jag inte.
Läs om tidigare profiler:
Hasse Berggren
Niclas Alexandersson
Matias Concha