SvFF uppvaktar regeringen om lagändring

I torsdags lämnade Svenska Fotbollförbundet in en skrivelse till regeringen där man kräver en skärpning av lagstiftningen vid fotbollsevenemang. På fredagen träffade representanter för SvFF sakkunniga på Justitiedepartementet.
-Nu måste regeringen vidta åtgärder, säger generalsekreteraren Sune Hellströmer.

Det är i skenet av skandalderbyt för snart två veckor sedan mellan Hammarby och Djurgården som SvFF:s styrelse agerar. Som det är i dagsläget får inte polisen förse klubbarna med information som gör att bråkstakare identifieras och stoppas från att gå in på matcherna i enlighet med tillträdesförbudslagen. Det finns anledning att begära att regeringen vidtar åtgärder för en kraftfull översyn av lagstödet, anser SvFF:s styrelse.
Fotbollförbundet har krävt en översyn av lagstiftningen tidigare, men med tanke på senaste händelsen så vill man att regeringen ökar tempot. En särskild lagstiftning för fotbollsarrangemang, likt den i England, bör kunna införas. Polisen måste kunna få ge klubbarna information och därmed identifiera vilka som bråkar och förbjuda dem över lång tid att gå på matcher.
Men regeringen har hittills varit tvekande och tycker att klubbarna i första hand ska använda Tillträdesförbudslagen fullt ut innan ytterligare skärpning kan ske.
-Det är nog uppenbart för de flesta att det krävs mer kraft för att få bukt med problemen. Men klubbarna kan och bör öka användandet av den lag som kom förra sommaren. Dock är vår vår bedömning att den inte räcker till säger Sune Hellströmer.