Angående matchen Brasilien-Ecuador

Med anledning av matchen Brasilien-Ecuador på Råsunda på tisdagskvällen ger SvFF följande kommentar:

Det schweziska tv-företaget Kentaro genomför Brasiliens matcher i Europa. Kentaro vände sig för kort tid sedan till SvFF med begäran om att få hyra Råsunda för matchen Brasilien-Ecuador, vilket SvFF accepterade.

Gentemot FIFA blir då SvFF arrangör av matchen då ingen internationell match kan spelas i Sverige utan FIFA:s medgivande. SvFF:s åtagande gentemot Kentaro innebär:

1) vi hyrde ut vår arena Råsunda som spelplats,

2) vi ställde arbetande personal till förfogande för att kunna genomföra matchen (i det ingår säkerhetsarbetet).

Allt det kommersiella kring matchen har företaget Kentaro skött fullt ut, liksom ansvaret för de båda lagens vistelse i Stockholm.

SvFF köper i sin tur in allt arbete med säkerhet inklusive publikvärdar och ordningsvakter till sina arrangemang. Vare sig polisen eller de säkerhetspersoner SvFF samarbetar med har upplevt någon hotbild mot själva matcharrangemanget, eller något av lagen inför eller under matchen eftersom den inte var av tävlingskarraktär. Samt att allt runt framförallt Brasiliens stockholmsbesök varit mycket uppskattat.

Ändå lyckades tio personer ta sig förbi alla säkerhetsvakter, matchvärdar och poliser som fanns runt fotbollsplanen och ta sig in på planen. All form av intrång på våra fotbollsplaner, såväl i svenska som internationella matcher, är förbjudet. Även om det som i detta fallet inte utgjorde något hot mot spelare och funktionärer.

Som arrangör kommer vi att vidta de åtgärder som står på vår lott: ställa högre krav på vårt allmänna säkerhetsarbete och de som vi köper in för detta, liksom att utöka säkerheten. Med polisens hjälp identifiera de personer som tog sig in på planen och se till att de föreläggs med tillträdesförbud.

Om någon av parterna i gårdagens match anser att vi har brustit i vårt arrangörsskap så kommer det att rapporteras till FIFA. SvFF blir i så fall bedömda enligt det regelverk som finns för arrangemangsbrister vid internationella matcher.

SvFF ser mycket allvarligt på att åskådare lyckades ta sig in på planen och tar ansvar för händelsen. I grunden var ju matchen väldigt positiv för alla fotbollsvänner och om denna händelse eventuellt kan skada Sveriges rykte som arrangör av internationella matcher skulle det vara mycket beklagligt.
Sune Hellströmer

Generalsekreterare