Besked om U21-EM 2009 imorgon

Torsdag vid lunchtid avgör UEFA vilket land som får U21-EM 2009. Sverige har ansökt om att få arrangera turneringen, som i sitt nya format får en helt annan tyngd än tidigare.

För ett litet land som Sverige är U21-EM det största fotbollsevenemang man för närvarande kan mäkta med att arrangera. Den svenska ansökan arbetatdes fram under våren och försommaren och presenterades för UEFA i juni.
Fram till denna säsong har U21:s EM-kval bedrivits parallellt i samma konstellationer som A-landslagens kvalgrupper. Slutspelen har därefter tidsmässigt avgjorts nära seniorernas EM- och VM-slutspel. En konsekvens av det har varit att alla nationer i U21-slutspelet inte kunnat mönstra sina bästa manskap då en del yngre spelare gått in i seniorernas mästerskapstrupper. U21-EM har även hamnat i skymundan av de stora mästerskapen.
UEFA beslutade ifjol att bryta detta mönster. U21-EM kommer hädanefter att spelas udda år, med start redan 2007 i Holland (dit Sverige inleder kvalspelet redan nu på sensommaren). Förväntningarna är att "nya" U21-EM kommer att få ett statusmässigt lyft. Intresset i Europa för turneringen är redan stort, många miljoner följde tv-sändningarna från slutspelet i juni i år där Holland till slut stod som segrare. Detta intresse, publikt, medialt och kommersiellt, lär växa när slutspelet framöver spelas på internationella speldatum utan konkurrens av de två stora mästerskapen.
Den svenska ansökan elegant paketerad

I den svenska ansökan kommer de två gruppspelen att avgöras i Malmö och Helsingborg respektive Göteborg och Borås med den slutliga finalen på Råsunda. Eftersom matcherna ska avgöras på samma spelunderlag innebär det att Borås Arena, om Sverige får värdskapet, temporärt kommer att förses med naturgräs för turneringen. I Göteborg och Malmö är det de två nya arenorna som är tänkta spelplatser.
UEFA:s beslut meddelas torsdag den 5 oktober, någon gång under eftermidagen.
Se även:
UEFA:s turneringssidor
U21-landslagets sidor