Lennart i exklusiv intervju

Lennart Johansson1990 valdes Lennart Johansson till UEFA-ordförande, nu står han redo att ställa upp för en femte period på uppmaning av UEFA:s exekutivkommitté. I en exklusiv intervju med Cars Stenfelt för tidningen Svensk Elitfotboll/SEF-aktuellt talar Johansson ut om G14 och fotbollens utveckling.

Under Lennart Johanssons 16 år vid ledningen av UEFA och FIFA (vicepresident) har fotbollen utvecklats enormt. Tillkomsten av UEFA Champions League, tv-utvecklingen och nya medier har inte minst satt fotbollen i helt nya ekonomiska sammanhang än för 16 år sedan. När Johansson tillträdde hade UEFA 32 medlemsländer och omsatte ca en halv miljard kronor. I år har nationerna ökat till 52 stycken och omsättningen till tolv miljarder.
Ur Stenfelts intervju i Svensk Elitfotboll/SEF-aktuellt nr 3 2006:
- - - -
Lennart gratulerar Henke vid Champions League-finalen i årOm G14:
Att du ändå orkar ställa upp för en ny presidentperiod, Lennart?
- Jag vet att det fortfarande finns mycket att göra för Uefa i en kritisk tid. Det är mäktiga motståndare som vill ta makten, som inte ser till fotbollens själ.
Det han talar om är i främsta rummet "G14" - som i dag består av 21 klubbar och som är de största och rikaste klubbarna i Europa.
- De vill ha allt! De vill styra turneringarna för klubblag - att spela en cupmatch på Färöarna eller i San Marino betraktar de som slöseri med tid och pengar.
- De vill ha VM vartannat år, och då skall det inte vara med kvalspel för alla länder - det är rankingen på Fifalistan som avgör.
Vilket skulle betyda att länder som Sverige och en rad andra nationer skulle få problem med att komma med till VM-slutspelet. Med det förödande resultatet att bara en liten del av fotbolls-Europa skulle finnas med vid de stora fotbollsfesterna.
- G14 vill att klubbarna skall ha ersättning för sina spelare när dessa representerar sina nationer. I dag har vi två rättsfall med detta som utgångspunkt.
- Men att proffsklubbarna vill ha betalt för spelare som kommer hem skadade från landskamper kan vara ett rimligt krav. Men då får FIFA och UEFA ta det ekonomiska ansvaret; mindre nationer har inte några ekonomiska möjligheter att klara detta, säger Johansson.
Om huliganproblematiken:
- I England konfronterades man mycket tidigt med problemen som rörde huliganer och våldsverkare, och fick också fram lagar som gjorde att man: dels kunde neka kända våldsverkare att komma in på en fotbollsmatch, och dels förhindra dem att resa utomlands i samband med internationella turneringar.
- Jag anser att detta är rimliga krav från fotbollens och publikens sida, och jag hoppas att man skall kunna få samma lagstiftning och därmed möjligheter även i Sverige.
Om hur svensk klubbfotboll skall ha en chans internationellt:
- Det finns naturligtvis inga enkla svar, vi kan bara hoppas på en nytändning även för klubbarna. Landslaget har ju gjort utomordentligt fina insatser i de internationella turneringarna, men de svenska klubbarna är underdogs i den tuffa konkurrensen. Som gammal klubbledare tror jag fortfarande på den egna uppfödningen, på vår förmåga att utbilda ungdomar.
- Men då förutsätter jag också att såväl agenter som klubbledare inte släpper iväg lovande ungdomar för tidigt. Det måste ju vara oerhört mycket mer intressant för en ung spelare att sikta på en plats i ett svenskt klubblag än att sitta på bänken i Bologna!