Inför söndag: Extra säkerhetsarbete vidtas

Svenska Fotbollförbundets styrelse konstaterade vid sitt extra insatta styrelsemöte på torsdagen att det är mycket viktigt att årets höjdpunkt i serieverksamheten, finalomgången i Allsvenskan, kan genomföras på ett sätt som inte skadar fotbollens anseende och trovärdighet.

Därför har Förbundsstyrelsen, de allsvenska föreningarna och särskilt de arrangerande lagen i söndagens matcher, domare och polis vidtagit vissa extra ordinära insatser för att omgången ska kunna genomföras i sin helhet.

I vissa medier har det framkommit att så kallade supportrar till vissa lag säger sig vara beredda att agera vid ett "felaktigt" resultat och i så fall ha för avsikt att storma arenan. En åtgärd har som har sin utgångspunkt i att vid en förlust skulle ett enskilt lag drabbas av poängförlust och därmed gynna en tredje part.

I bestraffningsärenden skall man alltid, oavsett händelse, bedöma skuldfrågan.

Förbundsstyrelsens ståndpunkt är att det vid sabotage mot tredje klubb kan finnas starka skäl att frångå huvudregeln i Tävlingsbestämmelserna om poängavdrag.

Därutöver togs följande beslut:

Att vidta alla åtgärder för att sista omgången av Allsvenskan ska slutföras på ett sportsligt sätt,

Att kontakta alla berörda föreningar, polismyndighet etc för att ge sitt stöd i det arbetet, samt,

Att ge domarna speciella anvisningar för att genomföra matcherna på söndagen.

-Det sportsliga ska vinna och alla vi som älskar fotbollen ska motarbeta de onda elementen runt vår sport tillsammans. Ingen ska kunna påverka genom att ta lagen i egna händer, säger Lars-Åke Lagrell, Svenska Fotbollförbundets ordförande i en kommentar till styrelsens beslut.