Vem tar smällen?

Är det fotbollens problem om människor skadas i slagsmål en mil från arenan?
Ska föreningen straffas om förlupna fans stormar planen?
"Nej", svarar supporterklubbarna.
Däremot ska stökiga fans portas från arenan.

Foto: Sandra QvistStaffe Swing har sett matchen ett par gånger i efterhand. Visst var det tungt när domen kom. 200 000 kronor i böter och tre poängs avdrag kan ha varit avgörande för att guldet inte hamnade hos Hammarby. Staffe Swing menar att det slog hårt mot alla i klubben, inte minst mot spelartruppen, som inte presterade lika bra under hösten.
Men vad som fortfarande svider än mer, är att Djurgårdens påföljd blev så mycket lägre. Bajen Fans ordförande funderar fortfarande om likhet inför lagen gällde när straffen utdelades efter skandalderbyt på Söderstadions i somras.
- Spelarna drabbades, klubben straffades, väldigt många människor på Söderstadion straffades för att några dårar sprang in på planen. Men tittar man på bilderna, ser man att de knappt visste vart de skulle springa. Sedan tändes det några bengaliska eldar och sköts raketer från vår sektion. Jag försvarar verkligen inget av det, men när Djurgården samtidigt får 15 000 kronor i böter när deras fans skadar en assisterande domare och en publikvärd… Jag ser ingen rak linje i detta, menar Staffe Swing.
Supporterenkäten del 1Han är medveten om att Hammarby som en del av fotbollsfamiljen varit med om att fatta beslut om införandet av poängavdrag för ordningsstörningar på arenan. Ändå tycker han att den unika domen efter derbyt sänder helt fel signaler.
- Någon har ju beslutat om att arenan är säker nog för spel. Varför ska då hela klubben straffas för några idioters beteende? Jag är för att en förening ska kunna straffas och drabbas av poängavdrag, men då ska den ha varit direkt inblandad, typ som i Italien med mutskandalerna, säger Staffe Swing.
40-årige Staffe Swing har följt Hammarby i många år, de senaste två som ordförande för Bajen Fans.
Han har upplevt stökigare tider inne på arenan, inte minst under 80- och 90-talet då säkerheten var betydligt sämre och våld förekom oftare. När huliganfraktionerna fylls på med nya förmågor och flyttar sin ljusskygga verksamhet till mer undanskymda platser blir han fundersam. Stämningen är ju trots allt bättre inne på arenan. Visst sjungs det en del "hata"-ramsor, men Staffe Swing upplever att Hammarbys fans är "på rätt väg".
Staffe ser dessvärre också mörka tecken i tiden. Att många av de yngre ansluter sig till huliganleden i brist på annan stimulans.
- Förr var det raggare, mods och punkare som slogs. Folk tycks bli trygga i grupp, därför gäller det att vi erbjuder alla dessa yngre med all sin överskottsenergi alternativ. Tyvärr handlar det mycket om ekonomi. Många tycker inte att vi ska ta emot sponsring, att vi ska vara oberoende och hålla på det. Men det skulle inte vara fel att få 30 meter tyg till en banderoll att måla på, menar Staffe Swing.

Joel Andersson är ordförande i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna. Hans inställning till huliganuppgörelser är krass; om någon vill slåss, ser denne till att göra det. Samhällets inställning spelar mindre roll. Är arenan med omnejd välbevakad söker sig rivaliserande huligangäng längre och längre bort, vilket skett de senaste åren.
Därför menar Joel Andersson att fotbollen som arenaidrott och evenemang egentligen inte är drabbad av våld och ordningsstörningar.
- Det är ju väldigt få tillfällen som det förekommer våld i anslutning till arenan. Tyvärr målar medierna upp en bild av tredje världskriget varje gång något händer och bidrar till en överdriven bild. Men visst, när det händer saker så drabbar det fotbollen och klubbarna, säger Joel Andersson.
Supporterenkäten del 2När Djurgården spelar fotboll träffar Joel Andersson de våldsammare elementen i supporterskaran. Kontakten mellan Järnkaminernas ordförande och huliganfraktionen begränsas till att man hälsar och enstaka fraser. Klyftan mellan synen på hur man bäst stödjer sitt lag är så avgrundsdjup att dialogen är näst intill omöjlig.
Ändå tror Joel Andersson att våldet kan stoppas på sikt.
- Men problemet är så komplext att vi knappast kan finna lösningar i en enkät med sju frågor. Detta är en fråga som kräver djupgående samtal där förbundet, klubbar och supportrar är involverade för att finna lösningar, säger Joel Andersson.
Gefle IF och supporterklubben Sky Blues ger sällan anledning till att polisen beslutar att klassa en match som ett högriskevenemang. Ordförande i Sky Blues, Jocke Samuelsson, är tveksam över om straffet mot Hammarby var rimligt, samtidigt som han ser positiva effekter av poängavdraget.
- Det är både bra och dåligt. Det är ett ypperligt sätt att sätta press på dem som tänker göra något dumt, eller som gjort det. De som orsakade poängavdraget lär väl inte kunna visa sig i Hammarbykretsar den närmaste tiden, så mycket som de förstört för klubben. Å andra sidan är det fel att det blir poängavdrag om klubben uppfyllt alla säkerhetskrav, men det ändå blir incidenter, säger han.
Även när det gäller avstängning av supportrar är Jocke Samuelsson något kluven:
- Det beror på vad personen har gjort och vad som har skett. Avstängning på livstid ska vi dock inte ha, däremot måste individer som missköter sig kunna få hårdare rättsliga påföljder. Men sedan ska man också kunna få sona sina brott. Folk förändras ju, växer upp. Det är oftast de yngre som är problemet.
Tendensen i enkäten är tydlig. Genomgående anser en majoritet att enskilda personer ska hållas till svars för sina handlingar, medan klubbarna inte kan klandras i samma omfattning. Flera av supporterklubbarnas ordförande ställer sig positiva till hårdare straff för supportrar som missköter sig.
- Kameraövervakning och direkt avstängning för våldsverkare. Först tidsbegränsat, men vid återfall bör livstidsavstängning kunna ges. Klubbarna måste agera direkt och porta de som skapar problem, menar David Sjölander, ordförande i Häckens supporterklubb Getingarna.
Han tror att poängavdrag kan stävja våldet, men att det inte bör vara en permanent lösning.
- Poängavdrag är effektivt just nu för att visa klubbarna att det är allvar. Framöver bör bestraffningar inte vara relaterade till det sportsliga resultatet, fortsätter David Sjölander.
För Staffe Swing och många andra Hammarbysupportrar är årets säsong över, men ändå inte.
Royal League pågår, liksom eftersnacket till det som hände den där måndagskvällen 28 augusti. Skulle det blivit guld om inte "de där dårarna" sprungit in på planen? Många Hammarbysupportrar menar det.
0-3 i ett derby mot Djurgården hade känts jobbigt i några dagar. Men tre poängs avdrag slog hårt mot Hammarby, som hade slagläge när sensommaren grönskade som vackrast. Hade historien skrivits annorlunda om det stannat vid böter, vet vare sig Staffe Swing eller någon annan.
Han har blicken fäst i framtiden, såväl för Hammarbys som för supportrarnas skull.
- Jag tror verkligen på att vi kan få bukt med fotbollsvåldet. Men hade jag bara vetat hur, skulle det ha varit löst nu.
Supporterklubbarna till alla de 214 allsvenska lagen har medverkat i undersökningen: Black Army (AIK), Järnkaminerna (Djurgården), Guliganerna (Elfsborg), Grönsvart Göteborg (GAIS), Sky Blues (Gefle), Änglarna (IFK Göteborg), Kvastarna (Halmstad), Bajen Fans (Hammarby), Kärnan (Helsingborg), Getingarna (Häcken), Kånkelberrys (Kalmar FF), MFF Support (Malmö FF), Balders Hage (Örgryte), East Front (Öster).